Úvaha nad vykurovaním 5

A toto je posledný príspevok zo série úvah výberu vykurovania. Zatiaľ ešte nie som na 100% rozhodnutý a stále uvažujem. V tomto príspevku by som chcel popísať a okomentovať veci, ktoré mi na daných spôsoboch vykurovania vadia a ktoré ma na nich lákajú, ktoré klady ma najviac oslovili alebo zápory, ktoré mi najviac prekážajú.


Všetko je o peniazoch a o komforte, ktoré za ne dostanete. Tu platí jednoduchá priama úmera. Čim sú vyššie vstupné poplatky, tým vyšší komfort a samozrejme opačne. Taktiež pri investovaní treba rozdeliť investície do výroby tepla a potom dojeho distribúcie.

Výroba tepla

Pri výrobe tepla uvažujem nad troma možnými voľbami ako som už uviedol:

  • Peletkový kotol
  • Tepelné čerpadlo
  • Elektro vykurovanie

Distribúcia tepla

Pri distribúcii tepla mám na výber taktiež tri možnosti, no každá z nich je určená pre konkrétny typ zdroja tepla.

  • Radiátory (kotol)
  • Podlahovka (TČ, elektro)
  • Konvektor (TČ)

Keďže všetko so všetkým súvisí tak veľmi ťažko uvažovať o výrobe a distribúcii tepla samostatne, preto budem hodnotiť obe veci v jednom celku.

Peletkový kotol

Ako som už spomínal ponuka na peletkový kotol bola u mňa nacenená na cca 6500€ s použitím radiátorov ako výhrevných telies. Uvažovať pri peletkovom kotly s podlahovkou nebude mať zmysel, lebo výsledná cena by už bola fakt porovnateľná s tepelným čerpadlom. A keď porovnám cenu a komfort tak výsledný pomer príliš nehraje do kariet tomuto riešeniu. Najnovšie sa dostal ku mne článok o plánovaných dotáciách aj pre peletkové kotly, slnečné kolektory alebo tepelné čerpadlá. Všetko je však ešte vo hviezdach alebo v hlavách našich najvyšších vládnych predstaviteľov. Taktiež nie je jasne ako formou sa to bude robiť atď.
Kotol Defro
Zhrnutie
[list icon=”icon: check” icon_color=”#4ac74f”]

  • Ekologické vykurovanie

[/list]
[list icon=”icon: times” icon_color=”#df131c”]

  • Kotol je citlivý na kvalitu peletiek
  • Skladovanie paliva
  • Najťažšia obsluha
  • Nutnosť komína
  • Pomer cena/komfort je nízka
  • Vykurovanie radiátormi

[/list]

Vykurovacie káble a fólie

Ďalšou mojou možnou voľbou je vykurovanie elektrikou, formou vykurovacích káblov alebo infra fólii. Voľba káblov je najlacnejšou voľbou no pri tomto type sa obávam elektrosmogu. Prečítal som si kopec fór ale nikde na webe to neje potvrdené ale bohužiaľ ani vyvrátené! Kopec diskutujúcich hovorilo, že prečo sa obávať, veď dookola je toho smogu habadej a jedným z najväčším zdrojom je mobilný telefón, ktorý nosíme všetci vo vrecku, no tu sa naskytá otázka načo sa vystavovať respektíve načo vytvárať ďalší zdroj. Veď predsa vo vykurovacom období budete mať zdroj priamo pri nohách a v spiacej časti si k nemu budete na celú noc prikladať aj hlavu.

Pri tejto forme vykurovania môžem uvažovať len s možnosťou podlahového vykurovania, takže s drevenou podlahou nemôžem rátať. Ako som už spomenul, pri infra vykurovaní sa ohrievajú predmety (aj steny) a nie vzduch. A keďže steny budú drevené trošku sa obávam, či to nebude príliš vysúšať steny. Taktiež ako som už spomenul, cena pre vykurovanie káblami bola navrhnutá na nejakých 2500€ a infra fóliami na 4500€ ale v týchto ponukách ešte nie je zarátaný ohrev TUV takže nejakých tých 500€ si treba rezervovať.

Zaujímavou voľbou do budúcnosti však môže byť tento typ vykurovania preto, lebo ak cena fotovoltických panelov pôjde dole (čo sa aj očakáva), tak potom môžete byť sebestačný (alebo aspoň čiastočne) a vykurovať vlastnou elektrinou.

Zhrnutie
[list icon=”icon: check” icon_color=”#4ac74f”]

  • Rýchly nábeh
  • Nízka investícia (káble)
  • Bez kotolne
  • Vysoký komfort
  • Výhodný tarif pre elektrinu
  • Po znížení ceny fotovoltických panelov možnosť využitia elektriny z nich

[/list]
[list icon=”icon: times” icon_color=”#df131c”]

  • Elektrosmog
  • Nutnosť riešiť ohrev samostatne

[/list]

Tepelné čerpadlo

Mojou poslednou možnosťou voľby je tepelné čerpadlo, pri ktorom môžem uvažovať s dvoma formami odovzdávania tepla. A to buď podlahovkou alebo pomocou konvektorov umiestnených v každej izbe. Pri použití konvektorov viem docieliť plnohodnotné chladenie a samostatné ovládanie každej miestnosti. Keďže konvektor obsahuje ventilátor tak ten bude vytvárať určitý hluk ale výrobca deklaruje, že je na úrovni 19dB. Taktiež ma napadá, či sa používaním nebude konvektor zanášať prachom a či sa takto nebude znižovať jeho účinnosť. To iste treba rátať aj pri vonkajšej jednotke. Teda v zime, keď pôjde jednotka na plný výkon tak bude vydávať aj najvyšší hluk, ktorý výrobca udáva 49dB. Tu treba skôr dbať o to aby sme si nepoštvali susedov. Pri osadzovaní vonkajšej jednotky treba dbať aj na to aby mala stály prísun čerstvého vzduchu, aby nebola umiestnená v doline, kde by ten vzduch stal a hromadil sa chladný vzduch, ktorý zníži výkon TČ. Viac informácii o hladinách akustického tlaku a výkonu nájdete na stránkach výrobcu.

Ako som už spomenul hlavnou nevýhodou TČ sú jeho investičné náklady, ktoré predstavujú minimálne 6000€ čo je ešte len za technológiu výroby tepla viac ako v ostatných prípadoch spolu aj s jeho distribúciou. Výhodou oproti ostatným riešeniam sú zase jeho prevádzkové náklady, ktoré sú oproti ostatným najnižšie.

Výkon tepelného čerpadla je daná COP číslom (Coefficient Of Performance/Koeficient Výkonnosti), ktoré je závisle od vonkajšej teploty, ktoré sa znižovaním taktiež znižuje. A ako dobre viem udáva pomer odobranej elektrickej energie a vytvorenej tepelnej energie. Takže ak v daných tepelných podmienka ma COP 3 tak spotrebuje 1kw a vytvorí 3kw a pri väčšom COP čísle vytvorí tepelnej energie ešte viac. Podľa katalógu má pri vonkajšej teplote 5C a ohrievaní na 35C COP číslo 4.74 a pri ohrievaní na 45 stupňovú vodu ma 3.56.

Zhrnutie
[list icon=”icon: check” icon_color=”#4ac74f”]

  • Ekologický
  • Nízke prevádzkové náklady
  • Možnosť chladenia v lete
  • Najvyšší komfort
  • Výhodný tarif pre elektrinu

[/list]
[list icon=”icon: times” icon_color=”#df131c”]

  • Najvyššie vstupné náklady

[/list]

Zhodnotenie

A teraz by malo nasledovať moje finálne zhodnotenie, pre ktorý typ vykurovania sa rozhodnem. Počas písania týchto úvah som sa snažil hľadať potrebné informácie na webe. Ako je napríklad spokojnosť zákazníkov s daným typom vykurovania a druhá vec, po ktorej som pátral je aké boli mesačné náklady na prevádzku, čo bolo vlastne najťažšie, kvôli tomu, že každý má iné podmienky na vykurovanie. Presnejšie iný dom (iné tepelne straty a rozloha domu) iná lokalita atď. Taktiež medzičasom sa ku mne dostal článok z odborného časopisu Plynár-Vodár-Kurenár. Je síce staršieho dáta (rok 2009) ale v ňom fundovaný človek z Technickej Univerzity v Košiciach porovnáva vstupné náklady a prevádzkové náklady v priebehu nasledujúcich 20 rokoch a hodnotí čo je najlepšia investícia. Škoda, že ako elektro vykurovanie uvažuje len elektro kotol a nie moderné technológie ako vyhrievacie káble/rohože a infra fólie/panely.

Plynar-Vodar-Kurenar

Ako z priloženého vyplýva najlacnejším zdroja tepla na nasledujúcich 20 rokov vychádza kúrenie drevom, nasledované plynovými kotlami a tak tepelnými čerpadlami. Tu musím viesť rovnako ako autor, všetko vychádza od podmienok, ktoré človek má. Ak sa nemýlim podmienky pre pripojenie plynového kotla sa ako tak zmenili (tým myslím poplatky za prípojku) a v tom prípade by aplikáciou pre nás, tepelné čerpadla predbehli plynové kotle. A potom porovnávať kúrenie drevom s tepelným čerpadlom čo sa komfortu týka je úplne bezpredmetné. Ako som už vyššie uviedol, škoda že autor nezahrnul do tohto článku aj vykurovanie káblami/fóliami lebo by ma veľmi zaujímalo, ako by dopadlo toto vykurovanie. Taktiež pre mňa sú to trošku skreslené informácie, keďže plánujem pre každý typ získavania tepla iný typ distribúcie tepla.

Zaujímavosťou je, že ak sa rozhodnem pre elektrické vykurovanie tak energetické hodnotenie domu bude nižšie. (zdroj: Ing. Juraj Platko). Ale u nás je to zatiaľ len kúsok papiera a čo je na ňom je zatiaľ nepodstatné lebo lepšie hodnotenie neznamená pre mňa žiadne výhody, teda aspoň zatiaľ nie.

Životnosť

Najhoršie je, že väčšina tu spomínaných veci sú nové technológie a je veľmi ťažké odhadnúť a povedať akú životnosť ma daný výrobok. Čo sa týka životnosti tak asi najlepšie sú na tom vykurovacie káble a rohože, kde výrobca udáva životnosť niekoľko desiatok rokov. Horšie je to však ostatných dvoch prípadoch. Keďže pri peletkových kotloch vzniká plameň je tam veľká pravdepodobnosť mechanickeho poškodenia. Na webe ľudia hovorili o 10-15tich rokoch. Rovnako je to pri tepelných čerpadlách. Podľa informácii, ktoré som dostal, srdcom je kompresor a životnosť sa praktický odvíja od neho. Podľa predajcov jeho životnosť je cca 15 rokov a samozrejme zaleží ako bol používaný v akom výkone a ako často spínaný. Zaujímavosťou je, že konštruktérom prvého TČ bol Aurel Stodola, ktoré úspešne skonštruoval vo Švajčiarsku v roku 1928 a ktoré funguje dodnes na Ženevskej radnici!

Euro

Návratnosť TČ

Skúsim použiť informácie, ktoré mi urobila jedna dodávateľská firma, na ktoré sa teraz spoľahnem a urobím prepočet návratnosti tepelného čerpadla v porovnaní s inými typmi vykurovania. Keďže mám konkrétne cenové ponuky a budem uvažovať s nimi a rovnako so stratami a potrebného tepla. Pán z fy. Elektroterm vypočítal nasledovné pre 3 osoby a náš dom.

Celkové potrebné teplo pre TUV & UK: 10 355kWh
Ročné náklady pre TČ: 400€
Ročné náklady pre infra fólie: 1100€
Ročné náklady pre peletkový kotol: 460€

Investičné náklady

[tabs style=”default” active=”1″ vertical=”no”][tab title=”Kotol”] Kotol + rozvody + radiátory: 6500€
Izolácia (vlna): 450€
Podlaha od dodávateľa: 2550€
Spolu: 9500€

S podlahou s ktorou v tomto prípade uvažujem bude od firmy, ktorá dodá aj dom a bude bez akéhokoľvek náteru. Neviem koľko ma vyjde náter ale rátal som s 150€ (kvôli pekným číslam). [/tab]

[tab title=”Fólie”]Fólie s osadením: 5000€
Izolácia (EPS): 800€
Plávajúca podlaha s poterom: 2000€
Spolu: 8300€

Pri tomto nacenním som ponuku dostal na 4500 ale pridal som tam ďalších 500 na termostaty do každej izby, snáď je to OK. [/tab]

[tab title=”TČ”]Tepelné čerpadlo: 6100€
Podlahovka: 2600
Izolácia (EPS): 800€
Plávajúca podlaha s poterom: 2000€
Spolu: 11500€

Pri TČ som rátal s najdrahšou možno alternatívou, teda aj s možnosťou chladenia a všetko značky Daikin. Ak by som chcel ušetriť a použil napr. zásobník inej značky dostanem sa na cenu aj o 1000€ menej.[/tab]

[tab title=”Káble”]Tepelné čerpadlo: 2400€
Izolácia (EPS): 800€
Plávajúca podlaha s poterom: 2000€
Spolu: 5700€

Pre zaujímavosť uvádzam aj tento typ vykurovania hoci s ním veľmi neuvažujem.[/tab][/tabs]

Návratnosť som počítal jednoducho. Suma všetkých investícii do výroby a distribúcie tepla pre TČ mínus suma všetkých investícii do výroby a distribúcie tepla pre daný tým vykurovania s ktorým ho porovnávam deleno rozdiel ročných nákladov na prevádzku. Pri kotli som prirátal aj čiastku za elektriku, keďže pri TČ je 22h denne nízka tarifa. Zobral som konštantu, s ktorou rátal aj spomínaný pán teda 120€. A dospel som k nasledovnému, že návratnosť TČ s porovnaním:
[list style=”arrow”]

  • k peletkovému kotlu je 11 rokov
  • ku káblom je necelých 9 rokov
  • k infra fóliám je niečo cez 4 roky

[/list]
Ak by som však zobral tu lacnejšiu variantu TČ tak návratnosť sa znížiť takmer na polovicu, čo už vyzerá byť veľmi pozitívne. Otázne je však akú výpovednú hodnotu majú dané čísla. Všetko záleží od konkrétneho užívateľa jeho potrieb a teda spotreby a v tomto prípade odomňa. A keď tak pozerám na tieto čísla a rovnako aj na grafy z priloženého časopisu, myslím si, že som viac menej rozhodnutý do ktorého typu vykurovania sa pustím. Takže buď TČ spolu s podlahovkou alebo s konvektormi. Či sa rozhodnem pre dizajnovo lepšie riešenie, prakticky bez možnosti chladenia a bez regulovania každej miestnosti zvlášť, alebo si zvolím lepší komfort s plnohodnotným chladením aj samostatnou reguláciou každej miestnosti.

[note color=”#fbf6d0″]Na záver len toľko, že ak sa vám tieto moje úvahy páčili alebo nepáčili a chcete niečo pridať nechajte svoj komentár alebo jednoducho tieto úvahy zdieľajte na sociálnych sietiach. [/note]

Odkazy z ktorých som čerpal
Vykurovanie priamo elektrinou
Elektrické podlahové kúrenie alebo plynové?
Elektrosmog je všade okolo nás
Vláda odsúhlasila dotácie na kotly a slnečné panely
Porovnanie vynaložených nákladov
Elektrické podlahové vykurovanie uhlíkovou fóliou
Efektivita a ekonomika vykurovania tepelnými čerpadlami má len jedného konkurenta a tým je kúrenie drevom
Hladina akustického tlaku/výkonu: Čo to je?
Decibel

Ostatné časti série
Prvá časť (pyrolitický kotol)
Druhá časť (peletkový kotol)
Tretia časť (tepelné čerpadlo)
Štvrtá časť (káble a fólie)