Carplay a Android Auto pre systém NBT v mojom BMW F11 (montáž)

Pretieklo už veľmi veľa vody odkedy som publikoval svoj prvý článok o vylepšení môjho BMW F11 o zariadenie, ktoré umožní mať Apple CarPlay či Android Auto. Týmto článkom nadväzujem na prvú časť, kde som predstavil jednotlivé komponenty, ktoré som si objednal a rozhodol sa namontovať do svojho BéeMWé. Boli to dve kamery (predná a zadná) no a samotný MMI box.

Obsah balení

Kamery

Na úvod sa pozrieme na obsah balení kamier. Obe prišli priam s identickým obsahom balenia, ktoré obsahovalo:

  • kameru
  • napájaci kabel
  • video kábel

Dĺžka video kábla je v oboch prípadoch 6 metrov. Pre prednú kameru, je to viac než postačujúce, no pre zadnú cúvaciu je to len tak tak postačujúca dĺžka. Zaujímavosťou video kábla je to, že obsahuje jednu žilu navyše (minimálne sa tento kábel tak tvári) a tá slúži aj na napájanie kamery. Video kábel ma cinch konektor (samec).

Napájací kábel na kamere má dĺžku len niekoľko desiatok centimetrov a je bez konektora. Ja som si pre praktickosť na túto žilu nalisoval faston konektor a ten pripojil k video káblu a na čiernu nalisoval očko a pripevnil na kostru, teda na kovovú časť auta (viac v sekcii pri montáži). Tu pripájam dva možnosti pripojenia kamery, ktoré mi poslali pri komunikácii od firmy Isudar/xyingly. Ja som si zvolil ten prvý, kvôli tomu, aby som nemusel prepájať kontakt so žiarovkou ale priamo do MMI boxu.

V manuáli, ktorý som dostal k zadnej kamere, bolo uvedené, že pri niektorých amerických a nemeckých výrobcoch áut, môže dôjsť k interferencii obrazu a v tom prípade bude potrebné zakúpiť usmerňovacie relé. Našťastie to nebol môj prípad a nič nebolo potrebné dokupovať.

Pri zadnej kamere ešte upozorňujem, že sú na nej umiestnené dve tenké drôtiky. Biely a zelený. Prestrihnutím zeleného odstránite zobrazenie parkovacích čiar a v prípade ak váš displej nepodporuje AHD prestrihnite aj tento.

MMI box

Teraz sa pozrime na obsah balíka, v ktorom bol MMI box. Ten bol podstatne väčší a obsiahlejší, tak poďme sa pozrime na to bližšie.

  • Wifi anténa
  • USB kábel
  • Napájací kábel
  • LVDS kábel
  • Inštalačná príručkal

Na konci článku nájdete odkaz na stiahnutie dokumentácie, ktorá vám pomôže pri rozoberaní a skladaní jednotlivých komponentov.

Montáž

Na úvod malé odporúčanie ak nedisponujete žiadnym programom na vymazanie chýb, ktoré vyskočia počas montáže, napríklad kvôli odpojeniu zariadenia, odporúčam odpojiť pred montážou batériu, no nie je to nutná podmienka. Pri odpojení však pozor ak budete montovať zadnú kameru a máte elektricke sedadla tak s nimi nepohnete.

MMI box

Začnem tým najjednoduchším a to je montážou samotného zariadenia, ktoré to bude celé riadiť a aj preto, že montáž ostatných zariadení (kamier) nie je nutná. Takže čo budete potrebovať:

  • Torx skrutkovač T15
  • Plastový nastroj na vybratie dekoru
  • Tenký plochý skrutkovač
  • Sťahovacie pasky na prichytenie

Prvý krok, ktorý je potrebný urobiť, je pootvoriť skrinku pred spolujazdcom a vybrať dekoračnú lištu na palubovke. Pomôcť si môžete spomínaným plastovým nástrojom. Začnite postupne z pravej strany až na šoférovú stranu. Po uvoľnení všetkých klipov odpojte potrebné konektory (3) a lištu môžete odložiť.

Pred odoberaním ďalších časti odporúčam prikryť stredovú konzolu, aby ste ju počas ďalšej demontáže nepoškriabali. Po tomto pomaly odistite panel klimatizácie (smerom dopredu). Ten je nacvaknutý kovovými kolíkmi na oboch stranách po jednom a odpojte obe konektory a odložte panel. Následne pomocou torx skrutkovača odskrutkujte „Head Unit“ (ďalej len HU) a vytiahnite ho k sebe. HU je prichytením štyrmi takými dlhšími torx skrutkami.

Po tomto z HU odpojte ten najväčší konektor (odistením a vyklopením páčky). Z neho je potrebné vybrať optický dvojkábel (zelený, pomôžte si s tenkým plochým skrutkovačom) a prehodiť na rovnaké miesto do prepojovacieho kábla, ktorý je súčasnou balenia MMI boxu, do konca ktorý zapojíte do HU. Robí sa to preto, že dodaný prepojovací kábel nedisponuje optickým prepojením koncoviek. Odpojený kábel z HU sa spojí so spomínaným káblom, ktorý sa druhým koncom sa zapojí do HU. Znie to komplikovane, ale keď to budete mať pred sebou nebude to takto vyzerať.

Po tomto úkone je potrebné odmontovať displej z palubovky. Ten je prichytení dvoma torx skrutkami. Po ich odskrutkovaní displej vyberiete jeho vyklopením zo spodu k sebe. Po tomto úkone odpojíte LVDS kabel z displeja a zapojíte ho do MMI boxu, do konektora s označením LVDS_IN. Následne ďalší pribalený kábel zapojíte do LVDS_OUT a druhý koniec logicky do displeja, ktorý opačným postupom spätne namontujete na pôvodne miesto.

Ďalší krok, ktorý je potrebné urobiť je pripojiť WiFi anténu, USB kábel a väčší káblový zväzok, do ktorého sa pripájajú kamery. Wifi anténa má na sebe lepiacu pásku pomocou ktorej si anténu môžete prilepiť o konštrukciu pod displejom. Po tomto som vytiahol USB kábel v priestore nôh spolujazdca. Tento USB kábel slúži na pripojenie zariadenia (káblové CarPlay/Android Auto), dobíjanie telefónu alebo pripojenie USB kľúča. Ešte pred osadením boxu na jeho miesto je potrebné prepínačmi nastaviť box podľa rozlíšenia displeja, ktorý máte v aute.

Následne je potrebné osadiť aj samotný MMI box. Ja som ho umiestnil pod displej a z časti za skrinku spolujazdca o kovovú konštrukciu a prichytil som ho so sťahovacími páskami. Keďže box je kovový môže pri jazde dôjsť k vybráciam a nechceným pazvukom, preto som na časť konštrukcie nalepil textilnú TESA pásku, ktorá by to mala eliminovať alebo prinajmenšom minimalizovať.

Keďže ja som sa rozhodol montovať aj kamery, pokračujem ďalej v rozoberaní. Pre tých ktorým stačí len toto alebo ich auto má kameru/y skočte na koniec článku. Tu ešte spomeniem, že ak sa rozhodnete rovnako ako ja montovať kamery odporúčam si na napájacie káble pre kamery nalisovať nejaké konektory, napríklad automobilový faston konektor ako som to už spomenul vyššie.

Montáž kamier

Zadná kamera

Tak a prechádzame k montáži kamier. Tu budeme potrebovať ďalšie pomôcky.

  • Dlhá sťahovacia páska (1m a viac) na pretiahnutie kábla
  • Očko na uchytenie kábla
  • Faston konektory

Ako prvé demontujeme plastový kryt pod skrinkou spolujazdca (pri nohách). Ten je prichytený torx T15 skrutkami. Dve zospodu a jeden z bočnej strany do stredovej konzoly. Pomalým odchýlením krytu sa dostanete ku káblu k malému svetielku aby ste ho odpojili a odložíte panel. Následne si otvoríte skrinku pred spolujazdcom a vyskrutkujete znova T15 skrutky, tých je tam asi 6. Skrinku povytiahnete dopredu odpojíte kabeláž aby ste mohli skrinku kompletne vybrať von. Z palubnej dosky ešte môžete odobrať bočným panel. Po vylupnuti odpojte vypínač airbagu a odložíte panel.

Teraz prejdeme k častiam okolo prahu a pôjdem postupne z predu do zadu. Začnem v rohu pri dverách. Rohový plast dáte dole aj bez pomoci nejakého náčinia, stačí to len opatrne vytrhnúť. Horšie je to však už z prahovými krytmi. Tie sú pripevnené niekoľkými klipmi. Lištu treba podpáčiť v strede a pokračovať dopredu. Následne potiahnutím celej lišty smerom dozadu ju odoberiete.

Predné dvere mame poriešené a presunieme k zadným. Najprv sklopíme operadlo aby sme mohli odobrať kožený kryt nad kolesom. Začnite hore sklopte ho smerom dole a vytiahnite von. Po jeho odobraní sa dostaneme ku “klinčeku” ktorý treba vytiahnuť aby sme vybrali celý nit. Po tomto podpáčime kryt v strede dverí a pokračujeme dopredu a postupne uvoľníme celý prahový kryt. Teraz sa presunieme k najťažšej demontáži, demontáži v piatych dverách.

Prvé čo treba urobiť na piatych dverách je demontovať tlačidlo otvárania dverí (ak auto disponuje elektrickým otváraním) a demontážou malého svetielka. V oboch prípadoch si pomôžete malým plastovým nástrojom. Po tom otvorite kryt, ktorý ukrýva výstražný trojuholník a kryt (dvierka) stlačením „pántov“ demontujete. V priestoroch uloženia spomínaného trojuholníka je niekoľko torx skrutiek, ktoré treba vyskrutkovať aby bolo možné odobrať kryt piatych dverí. Ešte pred demontážou krytu, odoberte malú krytku ktorá je pri oku zámku. Po jej odobratí sa môžete dať odoberania krytu dverí. Samotný kryt nieje prichytený len spomínanými skrutkami ale aj plastovými klipmi. Takže kryt pomaly odoberajte podpačením či potrhnutím.

Po tomto prichádza ta najkomplikovanejšie a najťažšia časť demontáže a to demontáž plastového krytu okolo okna. Plast je taktiež prichytení plastovými klipmi. Otvorte okno piatých dveri a začnite v ľavej hornej časti. Najprv potrhnutím a odistením klipov a potom ho zatlačte dovnútra. Rovnako aj na ľavej strane. Po tomto postupne ťahajte plast (pravú časť) smerom dovnútra auta tak aby ste ho kompletne vybrali. Pred naťahovaním kábla je potrebné ešte dať dole pravú krytku na kĺbe piatych dverí, ktorá je znova priskrutkovaná torx skrutkou ale tuším menšou, T10.

Posledný kryt, ktorý viete demontovať je ten po ktorom sa kĺže roleta kufra. Ten ale nemusíte demontovať ak kábel popod neho pretiahnete dlhou sťahovacou páskou. Ak by ste sa ho predsa rozhodli demontovať tak najprv je potrebné odskrutkovať torx skrutky. No a daný kryt je možne dať dole len ak je je jazdec, ktorý drží roletu v hornej polohe tam je na neho výrez.

Teraz, keď máte demontované všetky potrebné kryty, môžete sa dať do práce s montážou kamery spolu s tlačidlom otvárania kufra. Najprv je potrebné vybrať pôvodne tlačidlo. Dá sa vybrať vypáčením z vonkajšej strany, ale lepšie je si pomôcť aj vytlačením z vnútra. Z pôvodného tlačidla je potrebné dať dole mikrospínač a prehodiť ho na nové s kamerou a následne to môžete osadiť na miesto. Po osadení kamery s tlačidlom pripojiť video kábel s konektorom a ako som už spomínal mínus som pripojil pod skrutku.

Teraz prejdeme k natiahnutiu kábla do MMI boxu. Tu si veľmi pomôžete s dlhou sťahovacou páskou, na ktorú si pomocou izolačnej pásky prichytíme kábel a začnete ťahať dopredu. Najprv kábel pretiahnete cez konštrukciu piatych dverí ku klbu a pokračujeme smerom dole ku zadnej poistkovej skrini.

Keď budete s káblom v priestore zadnej poistkovej skrinky, tak pokračujete smerom dopredu, poza kryt v kufri smerom k MMI boxu, tak ako ste si postupne demontovali kryty. Vo všetkom vám pomôže už spomínaná dlhá sťahovacia páska. Nezabudnite si natiahnutý kábel na niekoľkých miestach prichytiť k už existujúcej kabeláží. Po tomto je zadná kamera namontovaná. Ak sa rovnako rozhodnete montovať aj prednú pokračujte voľne ďalej ak nie preskočte do časti zapojenie.

Predná kamera

Montáž prednej kamery sa zdá biť jednoduchšia no má jeden zádrhel a to dostať kábel cez karosériu dnu do kabíny. Začnem rozoberaním v motorovom priestore. Keďže kábel pôjde po ľavej strane, rozoberať sa bude ľavá časť, teda šoférova. Najprv je potrebné odobrať gumené tesnenie jednodochým vytrhnutím a potom plastové nity, ktoré držia plastové kryty a tých je tam požehnanie. Po ich odstránení odoberieme vrchný a potom bočný plastový kryt.

Po odstránení týchto krytov sa presunieme do kabíny, kde je potrebné odobrať kryt nad nohami podobným štýlom ako na spolujazdcovej strane.

Kameru, ktorú som kúpil ja je pravdepodobne vhodná do pôvodnej mriežky. Keďže ja som pôvodnú vymenil za mriežku M-štýlu akosi tam nepasuje, respektíve kamera je užšia a preto aby držala na mieste, som jej musel dopomôcť. Pomohol som jej nalepením niekoľkých obojstranných pások. Tú kameru tam mám skoro dva roky a zatiaľ nevidím známky toho, žeby kamera chcela nejako ujsť z osadeného miesta.

Po osadení kamery na miesto pripojíme kábel rovnako ako pri cúvacej kamere a naťahujeme ho smerom do kabíny a na niekoľkých miestach ho prichytíme sťahovacími páskami. Po týchto krokoch sa dostávame, k najťažšiemu kroku a to prevrtaním gumenej prechodky v ktorej je kábelový zväzok. Musíte byť opatrný, aby ste nepoškodili káble, ktoré sú v nej. Problémom je, že kábel je celkom tenký len samotný cinch konektor je celkom hrubý a nedá sa rozobrať. Skúste najprv tenkým a potom hrubším vrtákom no veľmi opatrne. Následne dlhšiu sťahovaciu pásku pretlačte cez vyvrtanú dieru, prichytíte na ňu konektor kábla a pretiahnite ho do kabíny. Keď už bude kábel v kabíne potiahnite ho k MMI boxu a zapojte do správneho konektora. Keďže konektor je oproti káblu hrubý a bolo potrebné vyvŕtať väčšiu dieru je potrebne utesniť dieru aby do kabíny nezatekala voda. Ja som to urobil silikónom.

Zapojenie a skladanie

Keď budete mať káble z oboch kamier pri MMI boxe, spojte správne cinch konektory a rovnako aj plus kontakty napájania. Keď toto všetko budete mať urobené odporúčam pred spätnou montážou si všetko vyskúšať, respektíve či displej, HU a kamery fungujú tak ako majú. Mne sa pri preťahovaní kábla od prednej kamery poškodil konektor a predná kamera nefungovala tak som ho musel opraviť.

No kvôli oskúšaniu je potrebné naspäť pripevniť panel klimatizácie aby ste vedeli HU zapnúť. Keď všetko funguje ako má, môžte sa dať do skladania. Tento proces už však nejdem popisovať, článok by bol príliš dlhý. Stačí všetko robiť v opačnom garde.

Záver

Tu by som tento článok ukončil, no pripravujem ešte jedno pokračovanie, ešte jednu časť, v ktorej popíšem ako sa pripojiť a nastaviť MMI box a rozoberiem ako som spokojný či nespokojný s týmto zariadením počas skoro dvojročného používania. Rovnako plánujem urobiť video, ktoré som natáčal počas celého rozoberania a zapájania no ako obvykle bude po anglicky, no časom ho dám aj tu.

Taktiež by som chcel pripomenúť, že montáž MMI boxu a rovnako aj kamier je možné urobiť aj do modelu F10 či F07 alebo iných s NBT HU. V spomínaných dvoch modeloch rozoberanie palubovky bude rovnaké no s montažou kamier to bude trošku iné.

Na stiahnutie

Ďalšie časti série

  1. Carplay a Android Auto pre systém NBT v mojom BMW F11
  2. Carplay a Android Auto pre systém NBT v mojom BMW F11 (montáž)