Carplay a Android Auto pre systém NBT v mojom BMW F11

Už je tomu viac než rok, čo v mojej garáži zaparkovalo (pre mňa) nové auto. Je to BMW série 5 s kódovým označením F11, teda touring s rokom výroby 2013 a ide modelový rok 2014 teda LCI (facelift). V tomto svojom príspevku, by som sa s vami chcel podeliť o to ako som sa rozhodol vylepšiť toto svoje auto.

Apple Carplay a Android auto

Už dávnejšie som sledoval veci (nie len pre BMW) ako si vylepšiť svoje auto, zabudovaním nového radia, ktoré by modernejšie komunikovalo so šoférom a tak malo nejaký modernejší a atraktívnejší dizajn. Nielen pre BMW ale v podstate asi pre každé novšie auto sa nájde nejaké to “android” riešenie, ktoré poriadne vylepší užívateľské rozhranie. Tak som sa dal do pátrania, čo by ma takáto sranda do môjho BéeMWé stala. Chvála Bohu, hneď v počiatku som sa dopátral k informácii, že nahradiť pôvodne fabrické riešenie “android riešením”, nie je vôbec šťastný krok! Dôvod je prozaický. Pri problémoch s autom a jeho diagnostikovaní či kódovaní, môžu nastať problémy alebo to vôbec nebude možné.

Výber zariadenia

Tak som to nechal na nejakú dobu plávať a nevenoval som sa tomu. No po čase som sa dopracoval k riešeniu, ktoré je označované ako Multi Media Interface (v skratke MMI). Ide o akúsi malú skrinku (medzikus či doplnok), ktorý zabezpečí komunikáciu s vaším mobilom (IOS či Android) a ponúkne buď Android Auto alebo Carplay, či zrkadlenie mobilu na displej v aute. Teda skrinka nemá žiaden operačný systém len sprostredkuje interface mobilu prispôsobený autu alebo kompletne zrkadli displej vášho mobilného telefónu. Bohužiaľ okamžite som bol schladený cenou tohto riešenia, ktorá je $799.

Bimmer Tech MMI Prime
MMI Prime

Nasledujúci môj krok smeroval na čínsky gigant Aliexpress a pošťastilo sa! Tam som našiel priam identické krabičky len boli inej farby. Cena sa pohybovala od nejakých 250€ pri zaslaní z činy alebo niečo cez 280€ pri dodaní z EU skladu.

MMI

Dlho som sa rozhodoval a hľadal čo najlacnejšie riešenie a znova som niečo nové našiel. Tento krát cena podliezla 240€, no smola bola, že produkt bol posielaný z činy, čo ma veľmi odrádzalo. Dôvod bol ten, že cena bola vysoká a bál som sa, že mi to zastavia na colnici a budem musieť platiť clo, čo by výsledný produkt predražilo. Tento krát išlo o iný produkt minimálne podľa dizajnu krabičky.

Neodradilo ma to a skúsil som ďalší krok. Pokúsil som sa hľadať názov predajcu/výrobcu na gúgli a pošťastilo sa. Našiel som jeho domovskú stránku s ešte lepšou cenou a dokonca aj s odoslaním z EU skladu. Tak a teraz už bol chrobák v hlave!

Keďže výrobca mal na svojej stránke chat, napísal som im či daný produkt je dostupný a či je vhodný pre moje auto. Keďže písal som v noci, odpísali mi na druhý deň a odkázali ma na ich ďalšiu stránku určenú pre môj region, kde mali ešte lepšiu cenu aj kupón na zľavu. Takže ak to cele spočítam, MMI box ma stál 196.14€ + 19,74€ (poštovné) – 15,70€ (zľava) čiže spolu je to 200,18€, čo je veľmi pekná cena.

Trošku som bol prekvapený a sklamaný s rýchlosťou zaslania objednávky. Produkt som objednal 14.6. (utorok), 17.6. (piatok) prepravná spoločnosť DPD zaregistrovala môj balíček a až 20.6. (pondelok) dorazil balíček do depa prepravnej spoločnosti. Následné preprava už bola veľmi rýchla, keďže do poľského skladu balík prišiel vo večerných hodinách 20.6. a v raných hodinách 22.6. mi už volal kuriér, že má pre mňa zásielku. Takže sumasumárum, od objednania po doručenie prešlo 8 dní. Ak rátam s tým, že som to objednával vo večerných hodinách, tak môžem smelo povedať, že balík bol u mňa do týždňa.

Tak, odkiaľ vlastne som box kúpil? Ako som už spomínal výrobca je Isudar (klik na názov presmeruje na domovskú stránku). Na stránke je chat, kde som s nimi komunikoval. Ak budete chcieť s nimi komunikovať, tak len v dopoludňajších hodinách nášho času, kvôli časovému posunu. No a box som nakoniec kúpil z ich stránky Xyingly, kde majú odkaz na komunikáciu cez Whatsapp ale ten ja nepoužívam. Zľavový kupón, ktorý môžete využiť je “isudar2022“.

Použi môj odkaz
Páči sa ti tento môj článok? Uvažujete, že by ste si kúpili rovnaký produkt? Ak ma chcete podporiť použite na nákup môj odkaz, vďaka!

Isudar

Teraz prejdime k zariadeniu ktoré som si objednal. Neviem či ono to ma nejaké meno, ale je to jednoducho zariadenia od firmy Isudar. Tí Ponúkajú riešenie pre BMW a ich CIC, NBT a EVO a rovnako aj pre Mini. Taktiež ponúkajú riešenie aj pre iné značky, ale tomu nebudem venovať. Čo vlastne táto krabička dokáže? Bez káblové Carplay a rovnako Android Auto, pripojenie kamier (prednej, zadnej a nejakej inej či iného video zdroja), usb vstup. Ono sa to tak z toho popisu zdá akosi malo, ale už samotné Carplay či Android auto je veľký krok v pred, keďže môžete používať aplikácie z vášho mobilného telefónu.

Isudar MMI
Isudar MMI

Výber kamier

Pri kúpe a inštalácii MMI boxu som chcel zbúchať aj osadenie kamier na auto. A to konkrétne prednú a zadnú/cúvaciu. Chcel som niečo, čo sa bude najviac podobať tomu originál riešeniu, čo nebude biť do očí ako nejaká nepodarená dorábka.

Zadná cúvacia kamera

Na výber bolo viac kamier rôznym rozlíšením, rôznym uhlom záberu či podporou cúvacích čiar. Pred kúpou som sa informoval aké rozlíšenie podporuje MMI Box a bolo mi povedané maximálne 720p AHD, takže sa som sa snažil nájsť takéto. Predajcu, ktorého som si vybral ponúkal 5 typov kamier. Dve kamery malým zorným uhlom a s rozlíšením menším než HD, ktoré som automaticky vylúčil. Potom jednu kameru s dynamickým natáčaním cúvacích čiar a potom jednu kameru s HD a jednu s Full HD rozlíšením.

U predajcu zadnej kamery som sa informoval, ako vlastne funguje zobrazovanie cúvacích čiar a ich natáčanie. Bolo mi povedané, že to nijako nekomunikuje s autom (ani nemá ako), že je to nejako inteligentne urobene. Tak som sa na to vykašľal a kameru, ktorú som si vybral bola kamera, ktorá je spolu s tlačidlom na otváranie kufra s rozlíšením 720p AHD alebo CVBS a so 170 stupňovým uhlom záberu, takzvané fisheye, voľba s označením D. Cena za kameru bola necelých 30€, presnejšie 29,93€.

Zadna cuvacia kamera

Predná kamera

Predná kamera bola trošku väčší oriešok. Našiel som kamery, ktoré sa osadia priamo do predného grilu, no problém bol ten, že pôvodný gril som vymenil za “M” grill, ktorý ma iné rozmery, presnejšie medzery medzi jednotlivými lamelami. Takže znova som kontaktoval predajcu, aby mi povedal či je kamera vhodná. Ten mi niečo odporučil a objednal som. Škoda, že tá predná kamera nemá ani HD rozlíšenie. Konkrétne má 720 x 480 NTSC. Cena tejto kamery bola trošku nižšia, presnejšie 22.84€.

Predna kamera

Zhodnotenie

Toľko k jednotlivým produktom, ktoré som si objednal. Detailnejší popis produktov bude v druhej časti tejto mini serie, kde sa budem venovať montáži jednotlivých komponentov. Na úplný záver, výsledné suma. Tá je 252,95€ čo je myslím veľmi prijateľná. Na úplný záver len dodám, ak nemáte problém s angličtinou určite pred kúpou kontaktujte predajcov a pýtajte sa na všetko čo vás zaujíma.

Odkazy

Isudar
xyingly
Bimmertech
Zadná kamera
Predná kamera

Ďalšie časti série

  1. Carplay a Android Auto pre systém NBT v mojom BMW F11
  2. Carplay a Android Auto pre systém NBT v mojom BMW F11 (montáž)