Zrýchľujeme domáci internet

Týmto príspevkom by som sa chcel s Vami podeliť so svojou skúsenosťou s internetom v menšej obci a povedať, prečo som si vybral taký internet aký mám. Už dlhšiu dobu som zvažoval čo doma s mojím internetom a ako ho zrýchliť a preto som sa rozhodol podeliť sa s Vami so svojou skúsenosťou, ako som si doma zrýchlil internet.

Kábel je kábel

Doma mám internet po kábli, teda DSLko využívajúcu technológiu VDSL. Poskytovateľom je Slovak Telekom s balíkom M čo je rýchlosť 8/1 Mbit. Bohužiaľ vyšší program si neviem dať, lebo ústredňa je vyťažená. Teda presnejšie viem, ale na staršej ADSL technológii a tak zrýchliť na 15/1 Mbit čo je program XL, to ale nechcem, radšej ostanem na novšej technológii no pomalšej, pre prípad keby chceli nejako upgradnúť ústredňu a aby som bol na tej novšej technológii.

Problémom pevných liniek na dedinách je ten, že prakticky všetky sú plne obsadené a hneď, keď niekto uvoľní linku majú pre neho nového klienta. Preto si aktuálny internet nechávam. No ale ako zrýchliť domáci internet?!

Internet vzduchom

V súčastnosti sa do popredia dostáva technológia LTE, ktorá zabezpečuje široké pokrytie slovenska a aj celkom solídne rýchlosti. Na slovensku je niekoľko firiem, od ktorých si takýto internet môžete objednať a áno tušíte správne sú to telekomunikačné firmy. Tak treba si len vybrať. Nechcem sa veľmi rozpisovať, preto jednotlivé firmy a ich pre a proti rozoberiem v bodoch.

Swan

  • Eurový zriaďovací poplatok pri viazanosti
  • FUP 150GB/týždeň potom pokles na 1/1 Mbit/s

  • P2P obmedzenie na 6/1 Mbit/s

4KA (Swan)

  • FUP 300GB/mesiac
  • Bez rýchlostného obmedzenia a bez viazanosti

  • Nutnosť vlastného zariadenia

O2

  • Využívanie samostatnej siete oddelenej od tej pre mobily
  • FUP 500GB/mesiac potom pokles na 2/1 Mbit/s
  • Aj externe zariadenie

Orange

  • Aktivačný poplatok 9.9€
  • FUP 60/300 GB/mesiac potom rýchlosť len 128-256kbps

Swan (nie 4ku) som vylúčil okamžite kvôli ich obmedzovaniu P2P a Orange kvôli FUPku a tak mi ostali dvaja hráči a to 4ka alebo O2. Teraz poviem konkrétne klady a zápory na základe, ktorých som sa ja rozhodoval.

Swan4KAO2Orange
Zriaďovaci poplatok1€0€0€9.9€
FUP150 GB/týždeň300 GB/mesiac500 GB/mesiac60-300 GB/mesiac
Obmedzenie1/1 Mbps?2/1 Mbps128-256 kbps
ZariadenieBezBezV cene pri viazanostiS doplatkom

4ka
Cena mesačného programu je len 12€ a je rýchlostne neobmedzený, teda čo dá sieť. Podľa zistení od iných užívateľov v obci, že vraj to ide slušne, teda niekoľko desiatok megabitov. Nevýhodou je, že si musím kúpiť LTE router a poprípade nejakú externú anténu.

O2
Tento poskytovateľ ponúka 2 možnosti pripojenia. A to len interným LTE routrom alebo aj s externou anténou pracujúcou na modernejšej sieti LTE TDD. Mesačný poplatok tu začína na 15€ a rýchlostne s 15/2 Mbps a reálne nejakých 10-12Mbps download a upload neviem. Výhodou je, že externé zariadenie je v cene ak u nich vydržím aspoň 24 mesiacov.

Takže dal som sa do porovnávania, koľko by ma vyšiel internet u poskytovateľov za dva roky s počiatočnými nákladmi.

4ka
Mesačné poplatky 24 x 12€ = 288€
Poskytovateľ dáva jeden mesiac zadarmo a 4€ kredit ako bonus a teda po oprave 23 x 12€ – 4€ = 272€
LTE router, ktorý som našiel stál 75€, takže spolu za dva roky by ma to vyšlo 347€.

O2
Mesačné poplatky 24 x 15€ = 360€
Poskytovateľ dáva na prvých 10 mesiacov zľavu 5€ na mesačnom poplatku a teda 10 x 10€ + 14 x 15€ = 310€

Takže teraz, keď to porovnám cca 350€ alebo 310€, tak rozdiel robí skoro 40€. Bol som na vážkach, do ktorého teda isť. Mám kamaráta, ktorý má 4Ku a je s ňou spokojný, no býva v meste. Preto som ho poprosil, či by nemohol dobehnúť s routrom, aby som to vyskúšal, aké rýchlosti budem dosahovať, lebo router som chcel mať dole v garáži, pri ostatných zariadeniach a preto som sa bál ako to dopadne. Nakoniec veľmi dobre a dole v garáži som mal najlepší signál a rýchlosť, keď som meral, mal som cca 12/2 Mbps. čo bolo asi to čo by som mal u konkurenta alebo dokonca rýchlejšie. Taktiež som zvažoval, že na 24 mesiacov pôjdem k O2 a po tom mi ostane externé zariadenie a tak to, zmením na 4ku.

4ka vyhrala

Nakoniec som sa rozhodol predsa pre 4ku a objednal som sim kartu, ktorá mi prišla v priebehu pár dní. Čo čert nechcel, v tom čase kolega predával používaný LTE router a model, ktorý som plánoval kúpiť, no on za cenu 40€, takže ak to prerátam, tak na náklady klesnú na cca 310€ a som na tom istom ako u O2.

Výber routra

Ak sa aj vy rozhodnete podobne a budete potrebovať LTE router predpokladám, že budete zvažovať niečo lacné, ale bohužiaľ ponuka je veľmi slabá. Ja som si vyberal medzi D-Link DWR-921 za cenu cca 85€ alebo to čo som nakonie aj kúpil TP-Link TL-MR6400 za spomínanú cenu 75€ a ten ponúka možnosť spomínaného LTE FDD. Ak by ste chceli router s poriadnou Wifi tak potom budete musieť načrieť hlbšie do vrecka a to niečo viac ako 100€ napríklad TP-Link Archer MR200, ktorý vie 2.4GHz a 5GHz Wifi. A to bol tuším jediný zásadný rozdiel, ale keďže ja wifi nebudem používať siahol som po lacnejšom modely.

Umiestnenie routra

Pred tým než router niekde umiestnite skúste najprv urobiť niekoľko meraní. Bohužiaľ poradím len s aplikáciami na Android. Najprv vložte kartu do mobilu a nainštalujte si aplikáciu OpenSignal s ktorou zistíte, kde ma poskytovateľ BTSku. Poloha nie je presná (aspoň u mňa nebola) ale ukáže smer, kde máte isť, na ktorú stranu domu. Potom si nainštalujte nejakú appku s ktorou bude zisťovať, kde máte najlepší signál. Skúste napríklad Signal Strength alebo ak chcete niečo presnejšie, čo vám zobrazí aj zisk je Network Signal Info alebo Network Cell Info Lite. Tam, kde budete mať najväčšiu hodnotu signálu tam by ste mali umiestniť router.

Záver

Tak toto je koniec prvej časti k článku o mojom internete a jeho rozširovaní. V druhej časti popíšem ako som sa popasoval so zosilnením signálu a ako som poriešil používanie oboch internetov súčasne.

Odkazy

Predajcovia
Swan – TO.Doma
4Ka – Sloboda Dáta
O2 – Internet Na Doma
Orange – Domáci 4G Internet

Pojmy
Dipol.sk – Zvyšuje vonkajšia anténa rýchlosť LTE?
Dipol.sk – LTE antény
Radio-foto.eu – Anténní počty s decibely
DSL – Digital Subscriber Line
ADSL – Asymmetric Digital Subscriber Line
VDSL – Very High Speed Digital Subscriber Line
LTE – Long Term Evolution
P2P – Sieť so vzájomným sprístupňovaním
FUP – Fair User Policy
BTS – Base Tranceiver Station

Merače rýchlosti
Speedtest
Fast.com
Xfinity

Zariadenia
D-Link DWR-921
TP-Link TL-MR6400Tu si ma kúp alebo tu
TP-Link Archer MR200Tu si ma kúp alebo tu

Appky
Open Signal
Signal Strength
Network Signal Info
Network Cell Info Lite

Časti seriálu
1. Zrýchľujeme domáci internet
2. Keď jeden internet nestačí
3. Ako mať lepší signál