Letný a zimný režim okien

Už niekoľko rokov viac menej pred zimným obdobím sa zvyknú objavovať na webe články o oknách a ich kovaní (hlavne plastových, keďže sú najrozšírenejšie) a ich zimnom a letnom režime a jeho potrebe nastaviť si ho. Články ako napríklad tento alebo tento. No trochu mi to začalo vŕtať v hlave a snažil som sa zistiť viac, pretože niekoľko okien som si sám nastavoval a články popisovali zmenu nastavení, ktoré som robil aj ja. No a pre mňa je rozdiel zimný/letný režim a nastaviť si okna kvôli netesnosti okien.

Otázka

Otázka znela úplne jednoducho. Existuje na plastových alebo iných oknách nejaký zimný a letný režim?

Servis oknadvere
Najprv som sa dostal do kontaktu s pánom, ktorý má firmu na servisovanie okien/kovaní. Robil skoro dve desaťročia vo firme, ktorá vyrába plastové okná. Teraz ma spomínanú firmu a jeho odpoveď bola cca nasledovná. Nič také okná nemajú a možno častým prestavovaním by sa mohlo poškodiť kovanie alebo jeho časť.

Toto tvrdenie len vo mne prehĺbilo nedoveru voči spomínaným článkom a rozhodol som sa položiť otázku priamo výrobcom okien, ktoré poznám a tu sú ich odpovede.

Hesta
Osobne neviem o tom, že by sa okná mali špeciálne nastavovať počas zimy a leta, ale na danú situáciu sa nás pýtali aj iný zákazníci a riešil som to spoločne s naším výrobným technikom, ktorý tu pracuje už asi 10 rokov. Povedal mi, že on osobne má okná od Hesty už niekoľko rokov a nikdy na nich nič nenastavoval (pri prechode z leta na zimu a naopak) a nikdy s tým nemal žiaden problém.

Takže na základe odporúčania jedného z našich najlepších ľudí, Vám odporúčam nič nenastavovať. Pokiaľ všetko funguje, netreba nič meniť.

Slovaktual
Otáčaním čapu vlastne zvýšite pretlak tzn. okno viac tesni – aj kľučka pôjde ťažšie a čapy určite vydržia otáčanie par krát za rok.

Rakystav
“Áno, dá sa kovanie nastaviť na „letný“ a „zimný“ režim.. Sú tam také „skrutky“ 😀 Môj názor je, že pokiaľ s oknom nie je nejaký problém, neprefukuje, neťahá tak treba nechať prítlaky v tzv. „neutrálnom“ režime, tak ako sú nastavené z výroby. Ale netvrdím, že si to nemôžu nastavovať v zime na zimný režim a v lete na letný. Ale môže sa stať, že ak si nastaví celé kovanie na zimný režim, tak mu pôjde kľučka tak ťažko, že ju nedokáže pretočiť do uzavretej polohy, a tým pádom trpí kovanie, aj tesnenie, aj kľučka… čiže treba vhodne posúdiť kde treba prítlak nastaviť, kde nie.. a ak nie je problém s oknom ani nenastavovať žiaden zimný alebo letný režim.

Takže ak dobre chápem a čítam odpovede jednotlivých výrobcov, tak mi vychádza, že v podstate žiaden letný či zimný režim nie je a výrobcovia neodporúčajú žiadne pravidelne prestavovanie okrem situácii, keď okna nevykazujú žiadne problémy či netesnosti. Ja ešte doplním že. V dnešnej dobe sa čím ďalej tým viac používa rekuperácia (nútene vetranie) a tým pádom takéto nastavovanie pre leto nedáva absolútne žiaden význam. Rovnako po stavbe domu sa robím blower door test, ktorým sa testuje tesnosť domu. Takže moje ale hlavne odporúčania výrobcov a servisného technika je: ignorujte dané články a z môjho pohľadu ide o podvod a teda hoax.

Odkazy
Servis okna dvere
Hesta
Slovaktual
Rakystav