Solár pre bazén

Na pláne som mal pripravený iný článok, ale keďže k nám na slovensko prišlo značné oteplenie uprednostnil som iný článok. Ako je z titulku zrejmé pôjde o solárny ohrev vody v bazéne a ako si ho urobiť sám svojpomocne a celkom lacno oproti hotovým produktom.
Bazen
Keďže sme s manželkou šťastnými rodičmi (zatiaľ) dvoch malých ratolesti rozhodli sme sa ich nejako schladiť v týchto horúčavách okúpaním sa v domácom bazéne. Ešte minulého roku sme si v MerkuryMarket-e kúpili bazén ale nestihli sme ho ani rozbaliť. Smola bola, že bazén neobsahoval čerpadlo a filter, čo si myslím pri niekoľko kubíkových bazénoch je nutnosť a preto som sa rozhodol, že dokúpim filtráciu. Trošku som bol zaskočený cenou aj tej najjednoduchšej a najlacnejšej verzie. Ceny začínali niekde pri 25€. To som bol prekvapený lebo ceny setov (bazén + čerpadlo s filtráciou) s väčším bazénom (než ten čo sme kúpili) začínali pri 40€. Preto som sa rozhodol, že kúpim set a zhodou okolnosti mali takýto set za necelých 40€ v obchodom reťazci Kaufland.

Bazeňarís nie je lacný špás

V poslednej dobe sa nám bazény na dvoroch pri domoch akosi veľmi rozmnožili no nie je to lacný špás a netreba sa prepočítať. Možno bazén je jedna z najlacnejších veci a je jedna z mála vecí, ktoré budete potrebovať. K bazénu sa vám zíde sada na meranie PH a chlóru, potom nejaký ten chlór a prostriedok na upravenie PH, nejakú sieťku na chytanie hmyzu, ktorý sa rád vo vašom bazéne okúpe a tak isto aj plachta, ktorou bazén zakryjete v čase vašej neprítomnosti. Napríklad v noci a.t.p. A keď si to tak všetko spočítate už to to tak ružovo nebude vyzerať. A to som ešte nespomenul ten solárny ohrev pre bazén.

MARIMEX Pyramída SUN

Trošku mi zmrzol úsmev na tvári, keď som zbadal cenu solárneho ohrevu pre bazény v Baumaxe. Áno ceny v Baumaxe nie sú najnižšie ale aj tak. Tam ten ohrev stál tuším okolo 100€ a na internete to nájdete niečo cez 70 a s poštovným skoro 80€. Čo si myslím, že za kúsok plastu je dosť a preto som sa rozhodol urobiť si to svojpomocne.

Solár po prvé

Ako som už vyššie spomínal, bazén ktorý sme kúpili obsahoval čerpadlo s filtrom a aj s prípojnými hadicami či trubicami. Tie boli také polo priesvitné, tak som sa rozhodol, že urobím prvý pokus a nastriekal som ich na čierno so sprejom. Dokopy celková dĺžka bola asi niečo cez jeden meter ale chcel som ďalej kúpiť ďalšie predlžovacie, doplniť ich, nastriekať na čierno a použiť. Celé to však bol prešľap, lebo farba sa začala hneď na druhý deň lúpať a dobre, že som tie predlžovacie hadice nekúpil.

Solár po druhé

Zhodou okolnosti som v Baumaxe objavil aj trubice, ktoré boli čierne a teda odpadlo mi to striekanie čiernou farbou. Jednotková cena je 3.49€ (s Baumax kartou) za meter. Ja mám kúpených 7 metrov. 2 metre mam pred čerpadlom a 5 za ním a teda celková cena je 24.43€. Taktiež som si dokúpil aj kovové svorky lebo tie pôvodné plastové stali za…
Inšpiráciou mi bol ohrev uvedený vyššie. Tak som zobral trubicu a pokúsil sa urobiť niečo podobné. Spájal som ich spojovacími páskami a takto to dopadlo.

Had za čerpadlom

Had pred čerpadlom

Foto

Foto

Mám bazén s rozmermi 305 x 71 cm ale zatiaľ ho kvoli bezpečnosti aj podmienok s vodou nemám naplnený doplna. Odhadujem tak polovica. Plný bazén ma objem necelých 4000 litrov. Moja skúsenosť z nedele je následovná. Čerpadlo som zapol okolo ôsmej ráno, a poobede cca medzi 14-15 som mal zohriatú vodu na neznesiteľných 34.4C. Prečo hovorím na neznesiteľných, lebo teplota v tieni v tom čase bola okolo 34C a preto sa človek už v bazéne ani neschladil. Nevýhodou je, že keď už nechcete vodu ohrievať musíte vypnúť čerpadlo a tým aj filtráciu. Taktiež ak niekto bude chcieť robiť takýto ohrev a kvôli veľkosti bazéna sa rozhodne použiť dlhšie trubice, treba mať na pamäti aj silu a teda výtlak čerpadla, či cez takú dĺžku čerpadlo pretlači vodu.

Iné riešenie

Kto si chce vodu ohriať no necíti sa na to aby si urobil niečo svojpomocne najlacnejším riešením je solárny panel Slim Flexi. eho obstarávacia cena je podobná s tou mojou. Rozmer panela je 120 x 120 cm. Odhadovaná dĺžka jedného úseku je podľa mňa na základe rozmerov cca 12m. Tu sa naskytá otázka či to vaše čerpadlo zvládne. Výhodou tohto riešenia je, že ma aj krátku vetvu napríklad, keď chcete „vypnúť ohrev“.

Slim Flexi