Rozvody

Tento môj príspevok chcem venovať jednotlivým rozvodom v dome. Najprv rozoberiem elektro rozvody.Foto

Elektro rozvody

Projekt elektroinštalácie zastrešuje môj dobrý priateľ Ľubo Jasenovec, ktorému som dával návrhy a moje požiadavky a nakoniec som si ho aj sam dokončil 😀 Celá elektroinštalácia je rozdelená do dvoch blokov a teda v dome budem mať dve rozvodové skrine, ktoré budú zapojené paralelne. R1 pre garáž a vonkajšie napájanie a rozvodovú skriňu R2 pre rozvody v dome (obytnej časti). Z R1 je napájané tepelné čerpadlo, studňové čerpadlo a čistička a plus samotné zásuvkové a svetelné obvody, ktoré zatiaľ ešte nemám naťahané. Rozvody elektriny v obývacej časti som robil v rámci roštov pred osadením izolácii. Pre inštaláciu som použil nefunkčné nehorľavé káble taktiež nazývané aj bezhalogenové káble, ktoré som ťahal v chráničkách. R2 je umiestnená vo vstupnej hale.

Foto

Foto

Foto

Foto

Royvodnica R1

Zapojená rozvodnica R1

EPS Svorka

Ethernet
Keďže neplánujem nejak vo veľkom prevádzkovať Wi-Fi v dome, (kvôli žiareniu) tak som sa rozhodol pre metalické riešenie. To som urobil v čase robenia elektroinštalácie a použil som FTP káble. Na začiatku som mal dilemu koľko zásuviek urobiť v dome ale nakoniec som sa rozhodol pre 16 portový switch a tak mi vyšlo po 2 zásuvky do každej izby. 8 bolo pre mňa dosť limitne keď k telke kvôli TV STB a multimediálnemu centru treba viac zásuviek preto som sa rozhodol takto. Tieto káble som viedol v hornej časti stien a switch chcem umiestniť dole v garáži, kde do budúcna plánujem aj NAS.

Foto

Rozvody vody
Čo sa týka vody tak na túto som si už ja netrúfol, tu mi urobil vodár. Ja som len urobil predprípravu a teda urobil hydroizoláciu na miestách kadiaľ majú isť rozvody. Keďže budem mať aj studňu natiahlo sa viac rúrok. Mám extra pre studňu k WC ak by bolo malo vody v studni tak ju použijem aspoň na splachovanie a taktiež jednu samostatne pre studňu do kuchyne aby sa baktérie (ak tam sú) nedostali do rúrok obecného vodovodu.

Foto

Foto