Stíšenie vybrácii

Už nejakú tu dlhšiu dobu sa pohrávam s myšlienkou utlmiť hluk v kabíne môjho auta. Asi najúčinnejšou možnosťou a samozrejme aj najnákladnejšou je zamedziť prestupu hluku z vonku a taktiež zabrániť vybrovaniu jednotlivých častí pomocou nalepenia všemožných špeciálne na to určených materiálov. Takáto investícia sa vie vyšplhať až do niekoľko stovák eur. A keďže plánujeme výstavbu rodinného domu, zatiaľ som nenašiel na to peniažky a preto som začal úplne od podlahy a najlacnejšou variantou.

Foto

Generátorov hluku a vibrácii, ktoré prenikajú do priestorov kabíny je viacero. Najväčším z nich je samozrejme motor, no určite nie zanedbateľným sú kolesa a vibrujúci plech a tie som sa aj ja prvom kroku snažil v utlmiť. Základnou úlohou tlmenia (ja si myslím) je kvalita použitých materiálov a tlmenie čo najbližšie do zdroja jeho generovania. Je mi jasne, že pneumatiku nijako neutlmíme. Teda aj to sa dá ošetriť výberom vhodnej pneumatiky, no ja som na začiatok použil HB Body 950. Pýtate sa čo to vlastne je? Je to izolačná protihluková hmota na báze kaučuku vo forme spreja. Na ochranu vonkajšej aj vnútornej časti automobilov, prahy, lemy blatníkov, spojlery, nárazníky, batožinové priestory a iné.

HB Body 950

Keďže toto tlmenie som robil pred necelým rokom, tak neviem presne povedať, koľko ma táto investícia vyšla. Keď tak zalovím v pamäti použil som tuším 8 sprejov a podľa internetu jedna plechovka stojí okolo 4€ čiže spolu to je nejakých 32 ojro. Po jednom kuse sa ušlo na jeden plastový/textilny podbeh, ktorý som sprejoval jak z vonkajšej (od kolesa) tak z vnútornej (od motora) a rovnako po jednom na každý jeden blatník. Tu však môžem povedať, že na predne blatníky môžete použiť iba jeden sprej, keďže je tam toho plechu pomenej (kvôli motoru a iným častiam). Čiže suma sumárum určite si vystačíte so siedmimi kúskami Hbčka. Taktiež nanesením tohto prípravku ochránite jednotlivé časti pred vlhkosťou a následnou koróziou.

Na celú tu parádu budete potrebovať možno tak deň alebo aj dva. Zaleží aký ste šikovný a ako dlho necháte schnúť jednotlivé komponenty. Asi malo kto dá dole všetky kolesá naraz (podbehy áno), preto to ide pomaly. Treba:

  • zdvihnúť auto
  • demontovať koleso
  • dať dole podbeh
  • patrične ho očistiť a rovnako aj blatník
  • naniesť HB 950 x-krát
  • namontovať podbeh naspäť
  • osadiť koleso
  • spustiť auto dole
  • a to všetko ešte 3x zopakovať

Podbehy sú v jednotlivých častiach prišraubované alebo prichytené takými plieškami, ktoré sú nasunuté na pevnom vrúbkovanom ostni. Tie stiahnete kombinačkami alebo ich otáčaním dáte dole. Samozrejme ich nevyhadzujte lebo ich osadíte späť. Ako som už vyššie spomínal, na aute sú dve druhy podbehov a to plastový a taky textílny. Ak sa nemýlim na prednej náprave sú plastové, ktoré očistite veľmi jednoducho a na zadnej sú tie textilné, kde už to ide trošku horšie a ktoré musíte nechať dlhšie vyschnúť.

Po vyschnutí môžete nanášať jednotlivé vrstvy. Nerobte ich hrubé aby dôkladne vyschli a po tom môžete naniesť ďalšiu vrstvu. Ja som si robil nejaké 10-15 minútové pauzičky. Pred nanášaním dôkladne prekryte citlivé časti ako napríklad šrauby, hadice či brzdiaci kotúč. Ja som to urobil papierovou lepiacou páskou a kotúč som prekryl igelitovou taškou.

img_3709_resize_resize

Pri tomto úkone som zabil dva muchy jednou ranou. A to nafarbil som si aj brzdiace čeľuste. Tie som očistil vhodným prípravkom a oškrabal drôtenou kefou. Pôvodne som chcel použiť farbu Foliatec, ktorá je na tento účel určená ale dozvedel som sa, že je aj lacnejšie riešenie, a to Hammerite. Ja som použil čierny, ktorý som naniesol v dvoch vrstvách. Cenou sa pohyboval v niekoľkých eurách a s obsahom asi 3 dcl si vystačíte na niekoľko áut.

Hammerite

Po namaľovaní, je potrebne nechať farbu dôkladne vyschnúť a vytvrdnúť, tuším, že až 24 hodín. Až po tomto čase sa odporúča s maľovaným predmetom narábať. Tak dosť bolo kecania a tu sú fotky z celej práce.