Predané!

Tak konečne sa predaj uskutočnil, zmluva je podpísaná a čakáme na peniažky, ktoré by mali začiatkom budúceho týždňa prísť na náš účet. No a v tomto príspevku skúsim zhrnúť ako to všetko prebiehalo.

Sold

Ako to bolo v predajnom článku zhrnuté, predávali sme zrekonštruovaný 2.5 izbový byt, s rozlohou 64m2 a chceli sme za neho 60 000€. Čo sa nám aj s odretými ušami aj podarilo, pretože s kupujúcim sme sa dohodli, že byt pre neho bude za spomínanú ale v nej budu zarátané všetky poplatky. Čiže mi sme od kupujúceho dostali 59 500€.

Keďže, kupujúceho sme si našli sami odpadli nám poplatky pre realitnú kanceláriu (v priemere si brali províziu 1500€ – 2000€). Na pomoc so zmluvou a formalitami sme prizvali súkromnú osobu Juraja Sokola, ktorý pripravil zmluvu a potrebne formality, k predaju/kúpe bytu. Neviem presne koľko on bral za túto službu, keďže ho platil kupujúci ale čo spomínal na stretnutiach tak okolo 250€, čo je niekoľko násobne menej ako realitné kancelárie.

Splatenie hypotéky
Keďže byt sme financovali hypotékou, stáli sme pred otázkou, ako postupovať ďalej. Mali sme na výber dve možnosti a to:
[list style=”arrow”]

  • 1. Splatiť úver okamžite pri predaji, a zaplatiť poplatok za predčasné splatenie
  • 2. Založiť úver inou nehnuteľnosťou a počkať do októbra, keď výročie a splatiť ju bez poplatku

[/list]
Počas zisťovania informácii v banke som potom prišiel na jednu veľmi potešujúcu správu a to. Keďže máme úver s variabilným úrokom, ktorý sa mení každých 6 mesiacov a v čase, keď sa mení úrok, je možne splatiť úver bez poplatkov, čiže v mojom prípade 2x ročne, čo v tomto prípade vyšlo k marcovej splátke.

Tak alebo tak?
Ak aj vy budete stáť pred rozhodovaním či splatiť hypotekárny úver okamžite s poplatkom alebo čakať do výročia keď to bude možne bez poplatku skúste si to prerátať, čo vás vyjde lacnejšie.
[list style=”star”]

  • 1. Splatenie úveru okamžite: zistite a vyčíslite si koľko vás bude stať poplatok, banky ho majú vyjadrený väčšinou percentuálne. V mojom prípade to bolo 5% z dlžnej sumy.
  • 2. Splatenie úveru na výročie: tu si zarátajte všetky splátky k danému termínu, plus poplatok banke za zmenu istiny (v mojom prípade to bolo tuším 166€) a plus 2x poplatok na katastri kvôli zmene ťarchy (ak sa nemýlim 2x 66€).

[/list]

Upozornenie na záver
Keďže náš kupujúci tiež kúpu bytu riešil prostredníctvom hypotekárnym úverom, potreboval pre svoju banku list o prevode ťarchy na svoju banku a vyčíslenie zostatku lebo jeho banka pošle zostatok úveru do mojej banky a zvyšok na môj účet. Taký jeden papier o informáciach ma vyšiel 40€ (keďže informácie sú drahý artikel). Na tento poplatok som vôbec nebol upozornený a banka si ho sama stiahla z účtu, a keďže tento účet vôbec nepoužívam. Len mi tam chodí výplata a ponechávam tam potrebný obnos pre splácanie hypotéky, po stiahnutí poplatku som sa dostal do debetu, banka mi poslala upomienku a za to si zapýtala ďalší poplatok 10€. Takže vždy pri návšteve banky sa pýtajte čo vás to bude stáť a kedy a ako si to vyúčtujú!