Led smerovky (zadné)

Konečne som sa rozhodol nahodiť si led smerovky do zadu. Najprv mi bolo odporučané vymeniť pôvodne relatko za nové, ktoré by nedetekovalo led žiarovku ako prepalenú žiarovku. No zistil som, že smerovky už nie sú spínané relatkom ale priamo GEM modulom a jedina možnosť je prídavný odpor a tak som sa do toho pustil.

Výpočet odporu

Najsamprv si povieme, že pôvodná žiarovka ma 21W a je napájaná 12V. No v skutočnosti pri zapnutom motore alternator pretlačí  skoro 14V, tak som uvažoval s touto hodnotou a to bude v 99%. (bod 1.) V domácich podmienkach som si odmeral aký prúd bude tiecť pri danom napätí (bod 2.) a vypočítal som z neho odpor žiarovky (bod 3.) Taktiež som si odmeral prúd led žiarovky (bod 4.)

Keď som mal odmerané oba prudy výpočtom som vypočítal aký prúd by mal tiecť prídavným odporom (bod 5.) a z neho som podom vypočítal potrebný odpor (bod 6.). Keďže pridavný odpor, ktorý tam treba zapojiť má byť 20 watový a ten je dosť veľký tak som sa rozhodol, že tam zapojím dva paralelne (bod 7.) a výjde nám hodnota 22.22 ohmov (bod 8.).

Keďže som odpory daval priamo do svetla použil som väčšie keramicke bez chladenia. Existuje aj menšie prevedenie ale to je s chladicom a nechcel som riskovat davat to do plastových svetiel. Čo sa týka montáže, tak  s tým bol trochu problem. Aj keď som oškrabal tie plochy v svetle a očistil nechcelo to dobre držať ale nakoniec podarilo sa.

 

Pri ohadzovaní odporov treba davať pozor na ich umiestnenie lebo môže sa stať, že budú zavadzať a svetlo nezavriete. Jeden odpor treba dať čo najbližšie ku konektoru LED svetiel a druhý k žiarovke a šrúbe.

Výpočet odporu