Plato lights

Už viac krát sa mi stalo, že som večer vracal domov a cestou som sa zastavil mamky, kde som jej vykladal nejaký tovar. A osvetlenie vo vnútri batožinového priestoru bolo veľmi nedostatočne, keď som potreboval niečo nájsť. No a keďže som, sa už vo veľkom pustil do zmeny osvetlenia na LED osvetlenie, rozhodol som sa nejako viac osvetliť batožinový priestor.

Ako svietiaci prvok som použil LED svietiaci pás, ktorý bol vodotesný, teda zaliaty do živice. Vodotesný som použil preto, lebo môže sa pritrafiť, že kufor bude plný až po vrch a aby som niečim nezavadil o SMD prechody a nepoškodil ich. Pás ma z opačnej strany lepiacu plochu 3M a najprv som uvažoval, že na to nalepím suchý zips a tým prichytím pás o plato. Ale nakoniec som suchý zips nemohol zohnať, keďže žiadnu otvorenú galantériu som v sobotu nenašiel, tak som pás prilepil priamo o plato.



Použitý LED pás bol osadený SMD prechodmi 3528 so 60timi na jeden meter. Uvádzaná spotreba je 4.8W na 1m pri svetelnom toku 200-260 lumenov. Dĺžku ktorú som na plato osadil bolo 1.05m.

Použitý material
LED pás 6.3€
Kábel 0.23€
Konektory 0.7€
Spolu 7.23€


Bola tu možnosť, že si pás kúpim znova na eBay z Číny ale pri takom malom množstve to nebolo veľmi lacnejšie a tovar som mal takto okamžite. No a ako to prebiehalo a ako to vyzerá vidno na nasledujúcich snímkoch.

LED pás je napájaný priamo od žiarovky v batožinovom priestore. Je to len také provizórne riešenie ale funkčné.




No a na nasledujúcich dvoch fotografiách si môžete porovnať ako to vyzerá s a bez nového osvetlenia. Obe fotografie boli urobené s rovnakými parametrami 1/5, f5.0 ISO 400.



Čo vy na to?