Jedno Doskové Počítače

Ako je z môjho blogu zrejme, mikrokontrolery sa stali mojím hobby, no tie už som programoval aj na strednej škole. No najnovšie som prepadol aj mikropočítačom. A to sú podstatne výkonnejšie zariadenia ako spomínané mikrokontrolery.

raspberrypi2

Čo to je

O čo vlastne ide? Ide o maličký, miniatúrny počítač a teda mikro počítač, urobený na jednej doske plošného spoja. V anglickom jazyku „Single Board Computer“. Na nej nájdete všetko čo budete potrebovať alebo aj nie.

Prvý, ktorý celé toto začal, bol Raspberry Pi niekoľko rokov dozadu a bol to aj prvý, s ktorým som prišiel do kontaktu aj ja. Lenže svet sa neustále mení a na jeho úspechu sa chceli zviesť aj iný a vzniklo niekoľko jeho konkurentov, ktorý ho vo výkone aj predbehli. No a tú nastáva jeden problém. Ktorú značku a ktorý model si kúpiť a používať, ktorý je lepší a v čom je lepší. A s tým som mal problém aj ja a preto som sa rozhodol urobiť si tento článok a urobiť si v tomto poriadok. Nebudem sa veľmi o nich rozpisovať a teda len tak v skratke a myslím si, že najviac toho povedia priložené tabuľky.

Zoradenie

Ešte pred tým než sa pustíte do tabuliek poviem o čo všetko tam nájdete. Na začiatok použitý čip a na akej frekvencii tiká a rovnako aj graficky čip. Ďalším dôležitým parametrom je veľkosť ram, typ úložiska, typ a počet USB slotov. Následne aké periférie sa dajú použiť, typ napájania. Posledné veci v tabuľke nájdete čo všetko sa dá nainštalovať a posledné je cena dosky.

raspberrypi

Raspberry Pi

Začneme s tým, ktorý to prvý začal a aj s prvým ovocím a teda malinou. Aktuálne je na svete jeho tretia najvýkonnejšia verzia s označením 3. Raspberry stavila na čip značky Broadcom, najnovšie má 1GB ram. Taktiež existuje aj raspberry zero, ktoré je najchudobnejšie ale aj najmenšie z rodiny. Viac info v priloženej tabuľke.

Tabuľka porovnania Raspberry Pi

Homepage
Wikipedia

banana

Banana Pi

Teraz prejdeme k druhému ovociu a tento krát to bude banán. Tento ma na konte už viac dosiek ako Raspberry a väčšina z nich vznikla na popud nového Raspberry. Neviem prečo ale neskúmal som to ďalej ponúkajú ho dvaja výrobcovia. Okrem iného pod značkou Banana Pi nájdete aj špeciálnu dosku, ktorá slúži na vytvorenie routra. Je pod označením R1 a R2 ale tie som do svojej tabuľky nezaradil rovnako aj ostatné špeciálne dosky od Lemarkera.

Tabuľka porovnania Banana Pi

Homepage
LeMaker
Wikipedia

Orange Pi

Orange Pi

A do tretice tu máme tretie ovocie a tento krát to bude pomaranč. Tu s určitosťou môžem povedať, že ide o najlacnejšie produkty (veď sú z činy) a taktiež, že ide o výrobcu, ktorý má široké portfólio jednodoskových počítačov. Má ich viac než desať. Tento výrobca stavil na čipy značky Allwinner v rôznych konfiguráciách. Viac informácii zase v priloženej tabuľke.

Tabuľka porovnania Orange Pi

Homepage
Wiki

nanopi

Nano Pi

Pokračujem s Pi zariadením, ale tento krát to nebude žiadne ovocie. Tento výrobca, tak isto čínsky stavil na mikroprocesory značky Allwinner ale aj Samsung a taktiež portfólio obsahuje dva desiatky produktov rôznych konfigurácii ale aj rozmerov.

Tabuľka porovnania Nano Pi

Homepage
Wiki

odroid

Odroid

Výrobca Hardkernel taktiež rovnako vsadil na mikroprocesory značky Allwinner a Samsung no jeho portfólio nie je také široké. Aktuálne sa predáva ani nie pätica dosiek ale do tabuľky som zaradil aj tie staršie.

Tabuľka porovnania Odroid

Homepage
Wiki
Wikipedia

pine64

Pine64

Posledným a aj najmladším pánom na holenie je Pine64. Tento ponúka len 2 dosky. Jednu postavenú na mikroprocesore Allwinner a druhú výkonnejšiu na mikroprocesore Rockchip. Z každej dosky ponúka 3 varianty a teda 3 rôzne veľkosti ramky.

Tabuľka porovnania Pine64

Homepage

Nakoniec tu máme najväčšiu tabuľku a teda všetko v jednom. Viem je veľká no máte všetko pohromade. Možno ste si všimli, že v tabuľkách sú aj prázdne bunky. Tie sú prazdne preto, lebo k informáciam som sa nedopatral a nechcel som uviesť nesprávny údaj.

Tabuľka porovnania SBC

[service title=”Rada na záver” icon=”icon: lightbulb-o” icon_color=”#22e108″]Ak chcete vydieť tabuľky (obrázky) v pôvodnom rozmere otvorte si ich v novom okne.
[/service]

Zdroje
Porovnanie SBC
Board DB
Lover Pi
CNXSoft
Mali GPU
Allwiner
Samsung Exynos
Rockchip