Ako som opravil Arduino

Tento článoček bude krátky ale prínosný. Mám niekoľko Arduin, ktoré sa mi podarilo odpáliť alebo lepšie povedané poškodiť. Poškodiť tak, že ďalší kód som už nemohol nahrať.
arduino mega

Ako sa mi to podarilo

Poškodiť arduino sa mi podarilo tak, že som bol nedočkavý a počas nahrávania sa som otvoril serial monitor Arduina IDE. Vtedy to cele padlo a viac som už nahrať nový kód do tohto Arduina nemohol. Pri nahrávaní nového programu vypisovalo chybu avrdude: [service title=”Serial monitor” icon=”icon: info” icon_color=”#0876e1″] avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout[/service]

Chybove hlasky

Toto sa mi podarilo urobiť na viacerých Arduinach a vždy to bolo Arduino Mega (čínsky klon). Po tomto som si tieto Arduina odložil, že ich niekedy vyhodím.

Po istej dobe som začal hľadať či neviem znova rozbehať poškodené Arduina. Našiel som nejaké videa, kde to popisovali ako im pomôcť ale ani jedno nezabralo. Našiel som aj niečo o tom, že je potrebné nanovo nahrať bootloader, ale už len z názvu mi to prišlo komplikované a nechal som to tak.

Po celku dlhej dobe, som sa dostal k ďalšiemu problému s čínskymi klonmi a popísal som aj svoj starý problém na českom Arduino fóre. Tam mi tiež odporúčali prehrať bootloader. Tak som znova začal hľadať návody ako na to. Jeden základný je aj priamo na stránkach Arduina ale ja som si pomohol s jedným videom, ktorý postup vám teraz popíšem.

Postup opravy

Základ je mať jedno funkčné Arduino (nazvem ho master), pomocou ktorého nahráte bootloader do toho poškodeného (nazvem ho slave). Najprv je potrebné dané Arduina prepojiť. V závislosti, na aký typ Arduina idete nahrať nanovo bootloader, tak treba aj dané arduina prepojiť. Ja ako master použijem Arduino Uno a poškodené bude Arduino Mega a pre neho popíšem prepojenie. Popisy prepojení nájdete na domovskej stránke Arduina.

MasterSlave
5V5V
GNDGND
D10Reset
D1151
D1250
D1352

Zapojenie

Po prepojení pripojte master k počítaču cez USB kábel a zapnite Arduino IDE. V Tools si vyberte správnu dosku (Board) a port cez, ktorý je Arduino pripojené. Po tomto si zmeňte Programmer na Arduino as ISP. Následne si otvorte program z príkladov ArduinoISP a nahrajte ho tak ako je.

Po nahratí zmeňte dosku (Board) na typ dosky na ktorej chcete nanovo nahrať Bootloader, v mojom prípade ide o Arduino Mega. Po tomto z menu Tools vyberte možnosť Burn Bootloader. Následne sa začne nahrávať nanovo bootloader na dosku. To chvíľu potrvá. Zatiaľ sa mi podarilo nahrať bootloader len do jednej dosky. Na druhú mam zatiaľ problém ho nahrať, takže ide o polovičný úspech.