Umývačka riadu, čo by ste mali vedieť

Umývačka riadu je jedným zo spotrebičov, nad ktorým som veľmi dlho váhal. Pripravil som si dva články, v ktorých by som chcel popísať svoj postoj a úvahu o tomto domácom spotrebiči. V tomto prvom článku, chcem čitateľovi predostrieť odpovede na otázky, ktoré môžu vzniknúť pri kúpe a mal by na nich určite myslieť.

DIN28220

Umývačka riadu, čo to je

Tí ktorí, nemali tu česť sa osobne dostať do styku, je to spotrebič, ktorý vo svojich útrobách umyje riad za vás a mal by vám ušetriť čas, námahu a náklady. Tie prvé dva elementy sú opodstatnené no o tom treťom môžeme určite polemizovať. Výhodou umývačiek riadu je, že by mali dôkladnejšie umyť riad už len kvôli tomu, že pracujú s podstatne vyššími teplotami než človek. K šetreniu nákladov sa vrátim neskôr a poviem prečo sa dá nad tým polemizovať. V tomto prvom článku si uvedieme všeobecne fakty a v tom druhom moje skúsenosti a výhrady.

[service title=”Zaujímavosť” icon=”icon: lightbulb-o”]Možno to bude znieť až neuveriteľne, ale prvá umývačka riadu bola vyrobená v roku 1850, kde Joel Houghton si nechal patentovať umývačku poháňanú ručne, a to pomocou kľuky.

Prvá motorom poháňaná umývačka vznikla v americkom štáte Illinois v roku 1886. Vynašla ju Josephine Cochranová. Vo vnútri sa nachádzalo horizontálne uložené koleso, na ktoré sa pomocou drôteného držiaka pripevňoval riad. Princíp spočíval v tom, že koleso rozstrekovalo vodu so saponátom a umývalo tak špinavý riad.

V roku 1924 William Howard Livens vynašiel umývačku riadu vhodnú na domáce použitie. Výzorom i konštrukciou sa viac podobala súčasným modelom. Mala predné dvere na vkladanie, drôtený stojan na držanie špinavého riadu a rotačný rozstrekovač.[/service]

Čo áno a čo nie

Jednou z nevýhod umývačiek je, že do nich nepatrí všetko. Teda isto, môžte tam dať všetko (čo sa do nej zmesti) no môžete poškodiť samotný umývaný predmet alebo ostatné predmety no dokonca aj samotnú umývačku riadu.

piktogramy
Ano | Nie |Možno Umyť v umývačke riadu

Nože – dozvedel som sa, že do umývačky nepatria nože, pretože sa rýchlejšie sa tupia
Drevo – do umývačky určite nepatria drevené predmety ako varešky, denká či nože s drevenými rúčkami (určite nie z mäkkého dreva)
Plasty – taktiež do umývačky nepatria plastové, výrobky ktoré priamo výrobca neodporúča umývať v umývačke, kvôli vysokej teplote a následnému zničeniu. Po častom umývaní plasty budú matnejšie. O lacných plastoch nehovoriac, lebo sa deformujú
Hliník – v minulosti bol v kuchyni veľmi častý, no teraz už to tak nie je, ale aj tak, umývanie by mohlo spôsobiť jeho zničenie
Striebro – pozor pri umývaní striebra pretože pri styku s iným kovom vzniknú matné fľaky

Možno niektorí užívatelia môžu namietať, že oni v pohode dávajú do umývačky napríklad plasty. No ja osobne som sa stretol len veľmi málo plastovými výrobkami, kde to výrobca odporúčal alebo nenamietal a za ďalšie plastom určite vysoká teplota nerobí dobre čím sa skracuje ich životnosť. A to nehovoriac o agresívnych prostriedkoch, ktoré sa pužívajú.

Spotreba

Nielen samotný výrobcovia ale užívatelia hovoria, že umývačka podstatné šetri použitú vodu. To je fakt! Nechcem riešiť žiadnu značku či model, a môžem s určitosťou povedať, že umývačka vie s približne 12 litrami vody umyť svoj obsah (plus/mínus nejaký ten liter či dva). To by sa v dnešnej dobe, pri umývaní riadu pod tečúcou nepodarilo asi ani Herkulesovi a možno ani Chuckovi Norrisovi.

A umývať riady ako to robili naše staré mami v dvoch nádobách je dnes už doslova prehistorická vec. No ako hovorí jedno naše porekadlo, že nie všetko čo sa blyští je zlato a to nehovorím nadarmo. Prečo? Preto, že pri neúplnom naplnení umývačky sa použije rovnaké množstvo vody ako na väčší počet riadu (v závislosti od programu) a koniec koncov, človek na vode asi šetriť nebude.

Veľkosť umývačky

Pri kúpe umývačky väčšina ľudí pozerá údaj o jej veľkosti, teda koľko sadu riadu sa do nej vmestí. Ale čo je to jedna sada riadu? Tak je to v skratke riad na jeden obed a dezert pre jedného človeka. Presnejšie hlboký, plytký a dezertný tanier, šálku, pohár i príbor. Potom je úplne irelevantné koľko sád sa do umývačky vmestí pri rovnakých rozmeroch. Jeden tanier hore dole. Šikovnejší človek to tam určite nejako vtlačí.

Tu sa skôr vynára otázka, umývačku s akými rozmermi kúpiť, 60 alebo 45. Mnohým z vás bude určite znieť táto otázka veľmi divne, ale podľa mňa to stojí za to. Nevýhodou 45tok je, že nie sú podstatne lacnejšie než ich väčšie 60kové sestry, čo ich možno diskvalifikuje, no samozrejme majú aj menšiu spotrebu v priemere o nejakú tu ¼. Kúpením 45kovej umývačky si ušetríte priestor v linke a samotnú umývačku rýchlejšie naplníte. Znie to zvláštne ale áno je to výhoda. Niekto bude namietať, že väčšia je lepšia pretože sa do nej vmesti viac riadu a je lepší pomocník napríklad pri oslavách. No ruku na srdce, koľko krát do roka robíte oslavy?

Príbor, príbor a znova príbor

Zakúpenie samotnej umývačky so sebou neprináša len jej kúpu ale ak ju budete použivať, musíte byť pripravený aj na to, že budete potrebovať viac priborových sád. Pretože pri bežnom používaní, ich rýchlo nahádžete do umývačky a mne sa nie raz stalo, že otvorím šuplík a ten na mňa zíva prázdnotou pretože, všetko náradie bolo „špinavé“ v umývačke. Naschvál uvádzam slovo špinavé v úvodzovkách, o tom neskôr. Rovnako je to aj so šálkami či taniermi. Preto pri kúpe umývačky treba rátať s väčším počtom tanierov, príborov a aj šálkami.

Whirlpool ADG 5820 IX A+

Umývacie programy

Dnešné umývačky obsahujú veľké množstvo umývacích programov, ale určite sa na ich počet netreba zameriavať. Ja osobne som zatiaľ využil len jeden. Využívam takzvaný inteligentný program, teda taký ktorý si sám na základe znečistenej vody určí jeho dĺžku. Taktiež umývačky ponúkajú možnosť polovičnej náplne no nerátajte, že ušetríte o polovicu energiu či vodu a o čase nehovoriac. Taktiež umývačky ponúkajú aj takzvané eko programy. Podľa testov dTestu umývačky vedeli ušetriť energiu, no niektoré umývačky mali problém so šetrením vody. Bohužiaľ pri eko programoch sa nešetri čas. Eko programy sú časovo dlhšie a umýva sa pri nižšej teplote, preto menšia spotreba.

Čistiace prostriedky

Pri kúpe umývačky budete musieť myslieť aj na toto. Rozhodovanie bude podstatne komplikovanie ako pri kúpe čistiaceho prostriedku pre klasické umývanie. Na výber nebudete mať jednotlivé značky ale budete si musieť kúpiť viac druhov ako je napríklad zmäkčovacia soľ a leštidlo alebo viac produktov v jednom. Ja osobne mam zatiaľ skúsenosť s tabletami z Lidlu a ich privátnej značky W5 a som spokojný no a nemám problém ani s čističkou. Podľa môjho názoru ceny týchto prostriedkov sú podstatne vyššie ako obyčajné tekuté prostriedky na umývanie v rukách. Výhodou zase je lepší výsledok hlavne pri umývaní pohárov (pri správnom dávkovaní).

…pokračovanie nabudúce…

Odkazy
Všetko čo potrebujete vedieť o umývačke (1/2)
Všetko čo potrebujete vedieť o umývačke (2/2)
Aké predmety nepatria do umývačky riadu?
Umývačka riadu nie je luxus – vy ju ešte nemáte?
Kupujeme umývačku riadu
Ušetrite s umývačkou riadu
Na čo sa zamerať pri kúpe umývačky riadu?