Rady pri kúpe “jazdenky”

Pred nedávnom som sa stal aj majiteľom nového/jazdeného auta. Pred kúpou mi každý vravel aby som bol opatrný a dal si pozor na to čo kúpim. Tu na svojom blogu by som chcel publikovať zaujímavé rady, ktoré mi poslal kamarát e-mailom a tu sú…

Motor
Motor musí štartovať bez čakania (benzín), ísť na voľnobehu pekne, bez nadmerných vibrácií, trhania, bez kolísania otáčok, bez klepania hydroštelov, bez hrkotania ložísk, kladiek, mal by byť bez viditeľných náznakov priesaku oleja i vody, pod uzáverom oleja na veku ventilov nesmie byť v letných mesiacoch biela hustá emulzia, pri pohľade cez uzáver do veka by ste mali objaviť čisto – žiaden bordel a nánosy, vo vyrovnávacej nádobke chladiacej kvapaliny nesmie byť špina- olej, v servonádobke skontrolovať farbu a čírosť oleja, nesmie byť hnedá-kalná, zapaľovacie káble nesmú byť po vytiahnutí zo sviečok zaolejované, klinové remene a rozvodový remeň nesmú mať praskliny, prípadne iné viditeľné opotrebenie, silentbloky motora by nemali byť potrhané. Po naštartovaní si treba všimnúť, či neostala svietiť nejaká výstražná kontrolka. Akcelerácia motora musí byť na každom prevodovom stupni plynulá, bez trhania, šklbnutia. Dajte si pozor na farbu dymu z výfuku. Modrý dym pri studenom štarte signalizuje spaľovanie oleja. Čierny dym je spôsobený spaľovaním surového paliva vo výfuku. Biely dym môže byť spôsobený spaľovaním unikajúcej chladiacej zmesy (vody). Prepúšťajúce tesnenie hlavy valca, zlomená hlava sú najpravdepodobnejšími príčinami tohto problému.

Prevodovka/spojka
Prevodovka musí radiť hladko, bez rázov a to vo všetkých režimoch jazdy, do kopca atď. Radiaca páka by nemala byť vylietaná a nemala by vydávať vŕzgajúce, prípadne pískajúce zvuky. Skontrolovať stav oleja, prípadne priesaky z nej. Spojka by nemala ísť úplne ľahko, nesmie v nej pri stlačení pedála pukať, skontrolovať či nešmýka, či necítiť zápach spálenej lamely.

Podvozok/riadenie/pohon
Opticky skontrolovať stav náprav, tlmičov, pri riadení na mieste nesmie vŕzgať horné uloženie, prípadne vydávať iné pazvuky, pri prejazde nerovností nesmú búchať tyčky stabilizátorov, čapy, auto nesmie ťahať do strany, skontrolovať manžety na riadení, riadenie nesmie vykazovať nadmernú vôľu, skontrolovať manžety homokinetických kĺbov, homokinetické kĺby nesmú cvakať, ložiská musia byť bez náznakov hučania, kolesá – skontrolovať rok výroby pneumatík (DOT), skontrolovať ich opotrebenie – či nie sú nerovnomerne zodraté, či nevibrujú, prípadne nehádžu volantom.

Brzdy
Auto nesmie pri brzdení ťahať do strany, skontrolovať hrúbku kotúčov, ich brzdiacu plochu a hrúbku platničiek, brzdové hadice musia byť bez prasklín, brzdové trúbky, najmä vzadu pred nápravou bez hrdze, brzdová kvapalina by nemala byť hnedá – špinavá. Skontrolovať prípadné priesaky brzdového systému na strmeňoch, brzdy by taktiež pri jazde nemali vädnúť. Skontrolovať funkčnosť ABS.

Výfuková sústava
Skontrolovať či nie sú popraskané zvody, či je v poriadku výfukový vlnovec pod/za motorom, či nieje celkovo výfuková sústava prehnitá, deravá, či spoje dobre tesnia.

Interiér/ovládací panel
Pri naštartovaní nesmú všetky kontrolky zhasnúť naraz, skontrolovať všetky tlačítka, spínače, ovládanie okien, stieračov, ventilácie – motor kúrenia nesmie vydávať chrčajúce pazvuky. Klimatizácia by mala byť bez zápachu, skontrolovať či chladí aj pri stojacom vozidle. Okná musia ísť hore aj dole plynule. Skontrolovať funkčnosť centrálneho zamykania/alarmu.

Karoséria/exteriér
Karoséria by mala byť bez korózie, zamerať sa hlavne na zadné lemy, zadný kufor a spodné okraje dverí, skontrolovať hlavné svetlomety a ich naklápanie. V kufri nazrieť pod koberec, či nechytá hrdzu, či je tam rezerva, zdvihák a kľúč na kolesá.