Oplatilo sa!

Tak a je to tu, naozaj oplatilo sa…
Kúpiť a používať na svietenie v byte LED žiarovky!!!

Pred niekoľkými dňami som obdržal faktúru za elektrinu od Východoslovenskej Energetiky, no a bol som celkom prekvapený. V skratke len toľko, že za predošlé obdobie som mal preplatok 17,35€ a na ďalšie obdobie mi znižujú preddavkové platby na 18,40€. Presnú sumu za minulé obdobie vám nepoviem len viem, že bola niečo vyše 21€. Po diskusii s kolegami a s mojou mamkou viem, že ľudia za podobný byt alebo o niečo väčší platia väčšie sumy. Čo viem ide o sumy, ktoré sú väčšie o 10 a viac eur.

Po tomto všetkom som sa rozhodol, že aj moje domáce žiarovky podrobím testovaniu a meraniu aby som zistil koľko ušetrím na týchto žiarovkách. No zatiaľ mi treba pripraviť potrebné veci aby som mohol vykonať testy BEZPEČNE.

Svoju faktúru som ukázal svojej mamke a to ju veľmi zaujalo, rozhodla sa tiež, že vyskúša investovať peniaze do LED žiaroviek a takto vyskúšať šetriť v domácnosti. Keďže ja mam nový, rekonštruovaný byt, kde skoro v každej izbe mam znížený strop a použité „bodové“ osvetlenie vyskúšam u mňa takýto typ žiaroviek a u mojej mamky klasické žiarovky so závitom e14 alebo e27. Taktiež toto rozhodnutie svojej mamky vítam, lebo môžem na reálnom príklade zistiť či sa oplatí investovať do LED žiaroviek a či prenesú nejaké ušetrenie peňazí do domácnosti. Samozrejme budem rátať s tým, že počas tohto roka sa nezmení spôsob správania domácnosti, čo sa týka používania osvetlenia.