BMW F11 a výmena tretieho brzdového svetla

Na svojej BMW F11ke som zistil, že akosi v treťom brzdovom svetle sa mi objavila voda, preto som sa rozhodol, že ho vymením. Na Aliexpresse som našiel aj jeho náhradu, dokonca zatmavenú, ktorá tam padne ako uliata a vyzerá oveľa lepšie ako to pôvodné. Tak poďme na to.

Ako som už spomenul, svetlo som kúpil na Aliexpresse, ktoré ma spolu s poštovým vyšlo 28.41€. Na začiatok som sa bál ako je to s ostrekovačom zadného skla, ale nakoniec všetko dopadlo veľmi dobre.

Ako prvé som si pozháňal materiály ako rozobrať potrebné časti a ako vlastne vymeniť svetlo. Všetko čo som k tomu našiel pripájam ako dokumentáciu na stiahnutie, bohužiaľ po anglicky, no podľa obrázkov by to nemalo robiť žiaden problém. Nájdete ho na konci článku.

Postup rozoberanie

Prvý krok, ktorý je potrebné urobiť, je dať dole plastový kryt. Pomôžte si s plastovými náčiním. Po tomto je potrebné odpojiť dve elektrické konektory v ľavo a spojovací konektor ostrekovača zadného skla napravo. Môžete si pomôcť malým plochým skrutkovačom.

Následne je potrebné uvolniť 4 matice. Presný rozmer nepamätám, cca 13ka. Bohužiaľ, až pri opätovnom skladaní som prišiel na to, že lepší prístup ku krajným maticiam je ak si otvoríte len zadné sklo nie celý kufor.

Tak zavrite sklo a pritlačením spojlera ku sklu ho pomalým pohybom k sebe ho uvoľníte. Po tomto je potrebné uvoľniť gumené tesnenia káblov a hadice a následne ich vytiahnuť von.

Keďže spoiler je lakovaný, položte si ho na nejakú handru alebo mikrovláknovú utierku, aby ste ho nedoškriabali. Po uložení uvoľnite ostrekovač a ak sa dobre pamätám, svetlo je potrebné odskrutkovať torx T10 bitom. Následne ho môžete vybrať von.

Tak a mate za sebou polovicu prace. Pri výmene som chcel som napojiť brzdové svetla a urobiť fotku pre porovnanie svietivosti, ale nemal som potrebný konektor na otestovanie, preto som začal s následnou montážou.

Postup opätovné skladanie

Postup skladania je rovnaký len v opačnom slede. Založiť brzdové svetlo, a priskrutkovať ho. Káble uložiť na potrebné miesto a osadiť späť ostrekovač.

Následne je potrebné vložiť káble do správnych dier na piatych dverách, osadiť gumové tesnenia a prichádza tá najťažšia časť. A to je osadenie spojlera na jeho správne miesto. Je potrebne ho rovnomerne pritláčať, prakticky po celej časti a zasunúť ho smerom od seba. Tu by sa zišiel aj ďalší par rúk, ale dá sa to zvládnuť aj s jedným, len to chce dávku trpezlivosti. Všetko musí pekne lícovať. Následne môžete priskrutkovať spojler. Podľa dokumentácie s momentom 8Nm, teda stačí len jemne.

Keď to budete mať za sebou, nasleduje opätovne zapojenie elektrických konektorov a hadice. No a posledným, krokom je nasadenie plastového krytu.

Na úplný záver pripájam video natočené počas tejto operácie ale s anglickými inštrukciami a komentárom.

Odkazy

Aliexpress