Hydraulické vzpery pre Ford

Uplynulo veľmi veľa času odkedy som posledný krát na svojom blogu publikoval niečo ohľadom svojich áut. Rozhodol som sa to napraviť týmto mojím novým príspevkom. Tento krát to bude o úprave otvárania prednej kapoty. Tak poďme na to.

Musím sa priznať, že mne osobne sa veľmi páči ak auto má otváranie, respektíve držanie otvorenej prednej kapoty zabezpečené plynovými vzperami. Najprv to bolo vymoženosťou luxusných či drahých áut, no dnes už aj lacnejšie to majú. Nechápem však prečo to nie je štandardná výbava, keď pri masovom použití je to položka niekoľkých eúr.

Takže začal som po internete sondovať, či niečo podobné viem urobiť aj na svojom aute Ford S-Max a nakoniec som aj našiel. Našiel som to ako obvykle na aliexpresse. Ak budete hľadať, musíte hľadať špeciálne pre to vaše auto, lebo všetko záleží od dĺžky vzpery a jej upevnenia. Cena takýchto vzpier (za pár) je okolo 30€ v štandardnom prevedení a pri zaujímavom dizajnovom (imitácia karbónu) si priplatíte o 10€ viac.

Montáž

V balení dostanete vzperu, skrutku s podložkou a príchytku, všetko samozrejme dvakrát. Výhodou je, že k upevneniu nepotrebujete vŕtať žiadnu ďalšiu dieru. Vzpera sa jedným koncom prichytáva o pôvodnú skrutku na kapote a druhou stranou o skrutku ktorú zameníte za pôvodnú, ktorá drží predný reflektor. Ďalšiu vec, ktorú budete musieť urobiť, je vyrezať do žľabu pod oknom zárez, aby mali kde vzpery vojsť, keď zavriete kapotu. Ja som to robil s multifunkčným (oscilačným) prístrojom.

Keďže vzpery sa montujú o skrutky ktorými nahradíte pôvodné (na reflektoroch), nevýhodou je, že musíte demontovať celý systém pri vyberaní reflektora, teda výmene žiarovky. Našťastie pri otvorenej kapote aj jedna vzpera podrží kapotu otvorenú. Ďalšia výčitka je k samotnej skrutke. Neviem prečo, ale výrobca použil iný závit, než je ten na originálnej skrutke, no aj tak to tam drží.

Ak ste už niekedy videli auto, ktoré má takúto vychytávku od prvovýroby, možno ste si všimli, tak tam je uchytenie na karosérii blízko bodu otáčania a v prednej časti kapoty alebo rovnako, keď sa pozrieme na piate dvere, tu je to bohužiaľ naopak. Uchytáva sa o kapotu v blízkosti bodu otáčania a v prednej časti karosérie, čiže naopak. Viac o tomto sa dozviete pri zopakovaní fyziky zo základnej školy, kde sme sa učili o momente sily. A preto v tomto prípade je potrebné viac pomôcť vzperám aby kapotu otvorili. Viď moje video.

Zhodnotenie

Po tomto prečítaní si poviete, že podľa mojich slov to ma viac výhod ako nevýhod. No záleží od uhla pohľadu a či to čo ja tomu vyčítam, by ste tomu vyčítali aj vy. Najväčší problém vidím v tom zarezaní do toho odtokového žľabu. Ako veľmi bude voda zatekať do motorového priestoru, v mojom prípade rovno na poistkovú skrinku. Problém veľmi nevidím pri jazde, ale práve pri odstavenom aute. No ak sa rozhodnete do tohto ísť nezabudnite využiť cashback. Ak neviete o čo ide, mrknite na túto moju stránku, práve tomuto venovanú.

Klady

  • Jednoduchá montáž
  • Nemusíte podopierať kapotu
  • Je to fancy

Zápory

  • Nutnosť rezania odtokového žľabu
  • Nutnosť demontáže pri vyberaní reflektora
  • Rozdielny závit skrutiek

Bonus

Keďže mám dve autá rozhodol som sa to urobiť aj na ňom. Druhé auto je Ford C-Max. Aj do tohto auta som nainštaloval rovnaké vzpery, teda určené pre S-Max. Pýtate sa prečo tie? Nuž lebo priamo na tento model som nevedel nájsť, ale po následnej diskusii s predajcom som zistil, že má aj pre tento model.

Tie pre C-Max sa upevňujú rovnako, ako som už spomínal pri montáži na S-Max. Keďže tie z S-Maxu sú dlhšie, nemohol som ich upevniť o skrutku na prednom reflektore, preto som musel nájsť iné miesto a tak som sa nevyhol vŕtaniu do plastu, no nebolo to nič strašné. Výhodou teraz je, že nemusím pri demontáži reflektora demontovať aj vzpery.