Laminátová podlaha

Ako som sľúbil v predchádzajúcom príspevku, tak to aj plním. Toto je pokračovaním predošlého článku, v ktorom som sa venoval výberu sanity a obkladov. Tento krát to bude laminatová podlaha, v našich končinách často nazývaná aj plávajúca podlaha.
Kronopol Platinum – Linea Plus D 2017 Dub Magnus

Kaindl Original AT 3in1

Výber podlahy

Ako krytinu na podlahu som tradične zvolil plávajúcu, teda laminátovú podlahu, ktorú som sám aj pokladal. Počet som si rovnako vyrátal na základe návrhu v Calci. Vybrali sme si značku Kronopol a ich radu Platinum – Linea Plus a modely D 2017 Dub Magnus a D 3509 Dub Venise. Jedná sa o podlahu s hrúbkou 10mm a jednotlivé lamely majú rozmer 1380 x 113 milimetrov. Ide o celkom úzke lamely, preto ich odporúčam rovnomerne pokladať. Začínať pravidelne raz celou potom polovičnou, nie odrezkom ktorým skončite. Lamely majú 4 strannú V drážku a antistatický povrch. Čo sa týka tvrdosti tak podlaha ma tvrdosť AC4, čo že vraj je podlaha vhodná pre celý obytný priestor s veľkým stupňom namáhania. Bohužiaľ som veľmi prekvapený, že po niekoľkých pádoch hrnca v kuchyni máme po roku z podlahy odlupnutý nejeden kúsok!

IMAG0202

Soklové lišty

K podlahe nám predajca navrhol aj podložky Kaindl AT3in1 a aj soklové lišty rovnakej značky, no tu sa však pozastavím. Bohužiaľ s tým soklovými lištami vôbec nie som spokojný. Prečo? Má to viac dôvodov. Tieto lišty sú z dreva (MDF) a bohužiaľ výrobca k ním nemá rohy, koncovky ani spojky. Preto je potrebné ich rezať presne pod správnym uhlom, aby pekne sedeli pri spájaní v rohoch a pri rezaní musíte byť extrémne presný, pretože spojka vedela zakryť nejakú tú milimetrovú nepresnosť, tu však nepresnosť nemáte s čim prekryť.
IMAG0200

Skúšal som aj iné značky. S farbou by som sa nejako aj trafil no s tvarom už nie. Ešte väčším problémom sú konce, napríklad zárubniach dverí atp. viď obrázok.

IMAG0201

Predajca mi navrhol, že to môžem riešiť odlepením dekoračnej fólie a nalepením na potrebnú časť. No toto už je práca skoro pre modelára. Taktiež prečo to neodporúčam, je pretože sme rodičmi malých detí a syn sa často premáva po dome s odrážadlom a takáto lišta proti takýmto nájazdom nemá šancu. Takže MDF lišty vyzerajú pekne a krajšie ako plastové no osádzanie, respektíve rezanie je podstatne zložitejšie než u plastových. Preto ak ste rodičmi alebo ešte len budete odporúčam zvoľte si teraz plastové soklové lišty.

IMAG0203

Takto vyzerá podlaha bez osadenej lišty. Neviem čo je lepšie či takto bez lišty alebo s lištou bez koncovky.

IMAG0207

Dilatácia a medzery

Inak som veľmi rád, že som sa riadil radami predajcu a rozdelil podlahu tak ako mi odporúčal. Možno si aj vy myslíte, že podlaha sa nemôže veľmi rozťahovať či sťahovať, no ja mam dôkaz. Na nasledujúcom obrázku je vidieť ako to je. Lišta je na spoji medzi dvoma časťami a na jednej lamele vidieť ako je z osadenej lišty vytiahnutý silikón, ktorou sa lišta lepila.

IMAG0204

Druhy dôkaz rozťažnosti sú lišty pri terasových dverách a oknách. Tu som nechal dostatočnú medzeru pre osadenie L-kovej lišty, no neosadil som ju vtedy hneď. Bohužiaľ, niektoré rady lamiel sa tak roztiahli, že osadenie lišty bez skrátenia niektorých lamiel nebolo možne. Bohužiaľ fotku k tomu nemám. Predpokladám, že výraznejšie rozťahovanie/sťahovanie je pri podlahovom vykúrovaní.

Nákup

Výhodou nákupu cez internet (e-shop) je nižšia cena než v kamenných predajniach a preto som to urobil aj ja. No problém potom nastáva pri vrátení tovaru, nie preto že ho nechcete ale, že ste si objednali viac než ste potrebovali, čo sa asi pri stavbe stáva dosť často. Mne sa aj pri celkom presnom výpočte zvýšilo niekoľko balíkov podlahy a chcel som ich vrátiť. No to už nebolo také jednoduché ako som si myslel. Ak som chcel vrátiť niečo, musel som to poslať predajcovi a ten by mi vrátil peniaze, až keď sa nájde ďalší kupec. Druhá možnosť je vrátiť tovar subdodávateľovi (ak ju bude chcieť prevziať) a za aký storno poplatok. Preto na základe mojich skúsenosti, si cez internet objednajte len minimálne potrebné množstvo a to čo budete potrebovať (niekoľko balíkov či lamiel) si dokúpiť už lokálne. Vo väčšine prípadov, majú niekoľko balíkov na predajni.

Pokladanie

Samotná pokládka podlahy je v celku jednoduchá záležitosť, zvládne respektíve zvládnu ju aj amatéri. Najprv treba pokladať podložku buď s alebo bez parozábrany a následne na ňu lamely podlahy. V podstate si človek vie položiť podlahu aj sám len to ide markantne pomalšie než dvom alebo trom ľuďom. Pri ukladaní prvých radov samému človeku pôjde pokladanie asi veľmi obtiažne, pretože podlaha je ľahká a hýbe sa. Preto nie len na začiatku odporúčam osadené lamely zafixovať niekoľkými ťažkými predmetmi. Najlepšie a najrýchlejšie sa podlaha pokladá v trojici. Dvaja pokladajú a jeden reže lamely. Po niekoľkých radoch chytíte grip do ruky a ide to naozaj rýchlo, aj veľké plochy. My (dvaja) sme skoro celý dom (niečo viac ako 100m2) položili za jeden deň.

Zhodnotenie

V podstate som spokojný s kúpou cez internet len ako som písal, nakúpte si len minimálne potrebné množstvo. Ak ste rodičia malých detí alebo deti ešte len plánujete nepoškuľujte po drahých podlahách a už vôbec nie po lesklých. Prevážanie sa vašich detí na odrážadlach zanechá svoje stopy na podlahe a hlavne tej lesklej a tmavšej. Pamätám sa ako som povedal synovi, že som bol na škole šmyku tak začal robiť šmyky aj on a potom vidieť pekne šmuhy na podlahe. Rovnako tak aj neodporúčam MDF soklové lišty, ktoré sú krajšie než plastové.

Odkazy
Libre Office
Najlacnejšie Podlahy
Kronopol
Kaindl