Oni sú škola šmyku

Celý svoj blog píšem o tom čo robím a nad čím uvažujem. Ale píšem aj pre to aby som poukázal na niečo dobré, čo oplatí použiť a kúpiť. Alebo poukázal na prácu či služby niekoho, ktorého práca sa mi páči a cením si ju. Jednoducho aby som na ňu poukázal a tak jednoducho internetov vytvoril referenciu. Tak to bude aj v tomto príspevku.

44282700-logo_superdrive_sk

Ako to už z vyššie uvedeného obrázku vyplýva, bude reč o škole šmyku, respektíve presnejšie povedané o škole bezpečnej jazdy, ktorú prevádzkuje firma Super Drive s.r.o. Najprv blízko bývajúci občania v Prešove protestovali proti takémuto učeniu, ale už nejaký ten čas to funguje aj v Prešove.

Už dlhšiu dobu som nad týmto počinom uvažoval aj ja, ale akosi som nenašiel odhodlanie. Nakoniec ma predbehla manželka a kúpila mi kurz prostredníctvo kupónu cez zľavový portal ako vianočný darček. Konkrétne mi kúpila kurz Škola šmyku: Compact. Okrem toho ponúkajú možnosť zakúpiť si Intensiv, Advanced a Dynamic. Ale pokial viem len Compact a Intensive sa robí u nás v Prešove.

Na úvod teória

Teoretickú časť kurzu sme absolvovali v učebni Prešovskej Univerzity, priestoroch ich internátu. V tejto časti nám školiteľ popísal správne sedenie v aute (za volantom) a aj možne konsekvencie, ktoré môžu nastať pri nesprávnom sedení a možnej nehode. Následne sme preberali brzdné dráhy pri rôznych rýchlostiach a rôznych adhéziách (priľnavostiach). Posledným bodom teórie bolo vysvetlenie niektorých pomocných systémoch v aute a ako pracujú a ako pomáhajú vodičovi v kritických situáciach. Novým pojmom bol pre mňa pojem kritické brzdenie. Ide o brzdenie v kritickej situácii, stlačením nie len brzdy ale hlavne aj spojky.

[quote]Brzdenie so spojkou je účinnejšie, pretože nebrzdíte aj kineticku energiu samotného motora.[/quote]

A poďme šmýkať

Po teórii, ktorá trvala cca hodinku sme sa pobrali na cvičisko. To ma škola na ploche pred športovou halou. Tu v Prešove majú dve trate. Trať má simulovať zasneženú cestu a má špeciálny povrch, ktorý je permanentne zavlažovaný. Jednu rovnú 10m širokú a cez 35 dlhú a jednu poloblúkovú na ktorej sa učíte zvládať šmyk v zákrute. Tento Compact kurz sa precvičuje len na tej rovnej dráhe. Na začiatok inštruktor vysvetli čo ako, rozdá každému účastníkovi vysielačku a ide sa. Aby som nezabudol cvičíte na vlastnom vozidle.

Foto

Druhá časť kurzu je približne dve hodiny dlhá, počas ktorých si vyskúšate ako viete reagovať za volantom vášho vozidla, ako sa správa vozidlo a kde je jeho maximu ovládania. Jednotlivé skúšania sa robia pri rýchlosti:
[list icon=”icon: dashboard” icon_color=”#afa4a5″]

  • 30km/h
  • 60km/h

[/list]

Druhá rýchlosť bola pre mňa kritická. Prečo? Lebo rozjazdová dráha bola prikrátka. Dalo mi zabrať sledovať ručičku tachometra aj kužele odkiaľ už mam brzdiť. Ale je zrejme, že všetko záleží od výkonu vášho vozidla.

S danými rýchlosťami sme si najprv vyskúšali slalom medzi kužeľmi pri maximálne dosiahnuteľnej rýchlosti a kriticky brzdiť na suchom povrchu, potom na pripravenom klzkom povrchu a aj tak, že jednou stranou na jednom a druhou stranou na druhom povrchu. A čuduj sa svete auta aj tak držali rovnú stopu pri brzdení. Zaujímavosťou bolo počas kritického brzdenia na klzkom povrchu zatiahnuť aj manuálnu ručnú brzdu. (neodporúčam len pod dohľadom). Poslednou skúškou bolo previesť na klzkom povrchu vyhýbajúci manéver (simulovanie vbehnutie chodca na vozovku) a vrátenie sa do svojho pruhu.

Po skočení sme všetci zúčastnený dostali certifikát o absolvovaní kurzu, vyplnili fidbek (feedback) pre organizátora kurzu a v dnešnej dobe veľmi populárna vec, urobili sme si spoločné foto.

Oplatí sa?

Ma záver sa pokúsim zhodnotiť tento kurz mojím pohľadom

[list icon=”icon: thumbs-o-up” icon_color=”#afa4a5″]

  • Splnil účel nad očakávania
  • Skúsený a fundovaný učiteľ
  • Vyskúšate si svoje zručnosti v kritickej situácii pod dohľadom

[/list]

[list icon=”icon: thumbs-o-down” icon_color=”#afa4a5″]

  • Krátka trať pre rozbeh (v Prešove)
  • Cena

[/list]

Kury sa určite oplatí a ak chcete ušetriť, kúpte si ho cez zľavový portál (ak sa bude dať). Ak náhodou čítajú tento príspevok aj ženy alebo ak nie určite im ho muži podsuňte. Istotne viete, že muži majú radi praktické veci (aj darčeky) tak tento kurz bude určite takýto, veď čo som počul asi väčšina z nás tam bola preto, lebo kurz dostala ako darček. A muži aj vy ho môžete kúpiť svojim polovičkám aby ste sa vyhli všelijakým výskaniam a kričaniam v aute.

11134057_631770156957967_8997112535950488949_o
Spoločna fotka po kurze

Post scriptum

Takto dopadla moja ruka. Narazená a spuchnutá kosť. Pýtate sa prečo a z čoho? Správne uchopenie volantu sa robí chytením volantu štýlom podľa hodiniek a la 14:45. Tento uchop vám zaručí pohodlné a bezpečné ovládanie volantu aj v krízových situáciach. A v krízových situáciach ide človek na maximum a to som robil aj ja. Otáčal volant na maximum čo to dalo, až mi volant tlačil na kosť. Ťažko to tak opísať treba vyskúšať.

Foto
Opuchnuta kosť na ruke

Odkazy

Super Drive s.r.o.
My sme škola šmyku
Zľava dňa