Arduino, prvý kontakt

Už dlhšiu dobu som sa pohrával s myšlienkou nejakej automatizácie doma, v dome. Pri stavbe nášho rodinného domu som sa stretol so zaujímavou myšlienkou a to inteligentnou elektroinštaláciou. Konkrétny produkt sa volal Loxone no viem, že podobný produkt ma aj Legrand. Nevýhodou takého riešenia je hlavne cena a dodatočná kabeláž. Taktiež, keďže sme stavali taký drevený zrub takýto typ automatizácie mi tam nesedel.

Loxone

Malina

Prvé čo mi na mušku padlo bolo Raspberry Pi, u mňa ľudovo nazývané malina. Čo vlastne tá malina je? Je to počítač vo veľkosti kreditnej karty. Aktuálne je na trhu jeho druha verzia a cena sa pohybuje niekde okolo 50€. V podstate je to celkom výkonný stroj, veď uznajte zvláda prehrávať filmy vo Full HD rozlíšení.

Raspberry Pi

Keďže je to taký malý počítač beží na ňom OS napríklad Ubuntu či Debian, ktoré sú pre neho prispôsobené. Čo sa týka programovania programy sú písane napríklad v bashi alebo pythone alebo v čom chcete. Hardwareowo je najnovšia malina na tom nasledovne. 900MHz procesor, 1Gb Ram, 4x USB, HDMI a Ethernet port, audio jack, slot pre SD kartu a iné. Na internete nájdete aj jeho klony, ktoré sú dokonca aj výkonnejšie len jedná vec, ktorá má odradila od jeho použitia pre domácu automatizáciu bola absencia analógových vstupov a nutnosť použitia AD prevodníka.

Raspberry Pi B+ 2

Arduino

Čo to vlastne to arduino je? V skratke je to open source harware a software, ktorý si môžete kúpiť a naprogramovať. Celý projekt začal v roku 2005 v talianskom inštitúte a celé arduino je postavene na 8 bitovom kontroleri. Štandard tvorí arduino uno a potom existuje viacero verzii ako nano, mikro, mega, leonardo a iné. Rozdiel je v počte vstupno-výstupných portoch a pamäti. Keďže arduino obsahuje len tie vstupno-vystupné porty dostupne sú rôzne rozširujúce rozhrania nazývanie shieldy. Ako napríklad ethernetový, GSM, wi-fi a iné.

Arduino @ Heart

Keďže tých verzii arduina je veľmi veľa (pozrite tu) nebudem detailne popisovať čo vlastne obsahujú. Základ tvorí mikrokontroler Atmel, niektoré majú extra konektor pre napájanie alebo sú napájane cez usb konektor a potom samotné digitálne vstupy, výstupy a analógové vstupy. Ich počet sa líši od verzii arduina. Keďže arduino je open source projekt, môžete si ho doma poskladať aj vy rovnako to urobili aj šikovný Číňania, ktorý ho ponúkajú za smiešnu cenu. Jedine čo je pri nich iné je meno, keďže arduino je ochranná známka.

Arduino Uno

Uno

Pre tých ktorým do týchto veci veľmi nevidia trošku ozrejmím. Keďže ide o mikrokontroler nie o mikroprocessor (beží na 16 MHz), nebeží na ňom žiaden OS. Do čipu stačí nahrať program, ktorý bude na ňom dookola bežať. Programy pre arduino sú písane vo vlastnom rozhraní (IDE) a jazyk pre programovanie sa veľmi podobá C++. Toto rozhranie je pre Windows, Mac a samozrejme aj pre linux.

Arduino IDE

Takže kvôli cene, parametrom a skúsenostiam zo strednej školy, kde sme programovali jednočipy som sa rozhodol pre arduino. Objednal som čínsky klon arduino uno a k nemu niekoľko shieldov. Zatiaľ mam GSM, ethernetový a relay a čakám ešte na dažďový senzor a real time clock. Tak toľko zatiaľ k tejto téme viac v budúcich projektoch, čoskoro.

Odkazy

Loxone
Legrand
Raspberry Pi
Arduino
Arduino.sk
Arduino.cz