Uchytenie gumených autorohožiek

Keďže som otcom dvoch malých detí a nemám rád zbytočnú špinu v aute mám zakúpené gumené rohože.
Autokoberčeky nemám v láske pretože zašpinením od hliny im pomôže už len tepovanie. V oboch mojich autách (Ford C-Max a S-Max) mám rovnaké rohože značky Rezaw-Plast.
IMG_20170618_143154

Nevýhodou mnou zakúpených rohožiek je, že nie sú nijako upevnené. Z toho vyplýva ich posun po podlahe vozidla a následne aj ich deformácia. Presnejšie dané rohožky už mám v C-Maxe niekoľko rokov a sú do značnej miery deformované. Deformované sú hlavné zadné rohožky, pretože tie sú posúvané medzi predné sedadlá a deformujú sa a takto vyzerajú.

Rohožky majú naznačené miesta, kde by mali byť upevnené úchytky, no priložené úchytky som nepoužil, pretože uchytenie do podlahy bolo do koberca pomocou skrutky. Niečo podobné, je táto úchytka z Aliexpressu.

ÚchytkaViem, že v autách sú aj originál úchytky a tie mám v C-Maxe ale aj to tuším len u šoféra. Ak mám dobré informácie, také niečo je len ako doplnková výbava no a v S-Maxe nemam ani jeden. Taktiež neviem ako to je u autách inej značky.

Pred nedávnom som po odporúčaní z facebooku našiel na Aliexpresse úchytky pre rohožky do auta. Presný anglický názov je „Fixing Grips Clamps Floor Mats Holders Car Mat Carpet Clips Anti-Slip“ a cena je 1.08€ za dva kusy, teda na na jednú rohožku. Takže komplet na celé auto potrebujete kúpiť 4 kúsky, čiže kompletka niečo cez 4 eurá. Jedna úchytka pozostáva z troch častí. Dve protichodné, ktoré sa osadia do rohožky a do seba zapadnú a jedna do koberca v aute o ktorú sa autorohožka prichytí.

Dodanie z Činy trvalo štandardnú dobu a po dodaní som sa odhodlal ich hneď namontovať. Ako som už spomínal, moje rohožky mali naznačené, kde upevniť úchytky no problém bol, že pôvodné uchytky mali trošku menší priemer.IMG_20170618_143220

Montáž

Vnútorný priemer naznačeného kruhu bol malý na prestrčenie spodnej časti úchytky a vonkajší mi už prišiel dosť veľký, pretože na oboch stranách by ostávalo už len po 2mm, preto som musel rezať niekde v strede bez nejakého vedenia.

IMG_20170618_143615

Po prerezaní stačí gumu odstrániť, zo spodku uložiť spodný kus a z vrchu do neho zasunúť protikus a máte hotové. Nepresnosti pri vyrezávaní otvoru nie je vidieť pretože sú prekryté samotnými úchytkami.

Keď to tak urobíte na všetkých štyroch rohožkách práca sa presunie do auta. Tam treba uchytiť tretí kus úchytky. Ta pozostáva z otočného mechanizmu a mohutnej ihly. Tento tretí kus treba primerať, tak aby sedelo uloženie rohožky a zapichnúť do koberca a potom osadiť rohožky. Po tomto by už rohožky nemali nemali lietať po aute kade tade.

Upozornenia

Úchytky do auta som vedel zapichnúť len do kobercov auta. Do kobercových rohožiek to nešlo, preto som ich musel odstrániť. Nevýhodou je, že v aute v podlahe nie je priestor pre dané úchytky, potom samotne rohožky trošku odstávajú, viď fotka. V S-Maxe zatiaľ nemám uchytené zadné rohožky, pretože kryty odkladacích priestorov pod nohami sú také veľké, že sú až na mieste, kde som umiestnil úchytky a rovnako som ihly do koberčekov na kryte nevedel zapichnúť.

Zhodnodenie

A čo povedať na zhodnotenie. Ide o lacné a dostupné riešenie pre uchytenie vašich autorohožiek. Nevýhoda je však ako vždy dodacia doba. Keďže rohožky mám osadené len niekoľko dní nemôžem veľmi hodnotiť účinnosť ale podľa mňa určite splnia požiadavky. No musím vymyslieť spôsob, ako ich uhytiť vzadu v S-Maxe.

Ak chcete ušetriť pri nakúpovani z internetu,tak skúste začať použivať CashBack. Neviete čo to je? Tak kliknite na tlačitko nižšie, pekne vám to vysvetlim, čo to je a ako to využívať. A môžete to použiť aj pri nákupe z Aliexpressu.

Chcem ušetriťViac o cashback-u

Odkazy
Fixing Grips Clamps Floor Mats Holders Car Mat Carpet Clips Anti-Slip