Výmena budíkov za Convers+

Už dlhšiu dobu som vedel, že Ford autá postavené na platforme Mondeo, teda samotné Mondeo, S-Max a Galaxy máju dva rôzne druhy budíkov. Klasické a Convers+ no a že tie klasické sa dajú vymeniť za Convers+. V článku sa zameriam hlavne na S-Max, ktorého mám aj ja, hoc takto vymeniť budíky si môžete aj v spomínanom Mondeu či Galaxy.

lp-convers-plus-startbildschirm

Trocha histórie

História S-Maxu siaha do roku 2006, to bol rok kedy sa začal S-Max vyrábať. Najprv začali montovať klasické budíky s niekoľko riadkovým displejom a následne displej zväčšili a zobrazoval viac informácii ako napríklad informácie z navigácie.

[Not a valid template]

Postupom času Ford vymyslel nové budíky a dal im názov Convers+. Je to vlastne HMI, Human Machine Interface, poslovenčene ľudské rozhranie pre zariadenie. Tie obsahovali v strede veľký farebný displej a zostal analógový ukazovateľ rýchlosti a otáčok motora a rovnako aj menšie ukazovatele teploty motora a stav paliva.

convers1

Od faceliftovanej verzie začal Ford montovať aj vynovené budíky Convers+. Zmenil grafiku displeja a rovnako zmizli aj analógové ukazovatele stavu paliva a teploty motora.

convers2

Dozvedel som sa, že vraj mal Ford veľké zásoby starých budíkov (nie Convers+) tak ich montoval paralelne spolu s Convers+ (aby sa ich zbavil) a takto som dostal aj ja svoj S-Max.

Convers+

Keď som sa dozvedel, že klasické budíky je možne vymeniť za Convers+ hľadal som cestu ako to urobiť a vyše roka som to mal v hlave. No a konečne som sa odhodlal.

Na poľskom allegre som našiel vhodné budíky, ktoré stáli 599zl. Trochu som bol sklamaný, pretože predajca nemal nikde uvedené, že sú poškriabané. Majú také dve hrubšie ryhy. Jednu nad displejom a jednu nad tachometrom. A trocha je oškretá strieborná dekoračná farba na leme.

[Not a valid template]

Reklamáciu som neriešil, lebo na Facebooku mi poradili, že by sa to malo dať opraviť leštiacou pastou a preto som si jednu kúpil no uvidíme či pomôže.

Výmenu budíkov som nechcel robiť len kvôli samotným budíkom ale aj preto, že na svete existujú dobrý ľudia, ktorý sa pošprtali vo firmware (FW) Convers+ a doplnili ho o nové funkcie.

Výmena a aktualizácia

Keďže stav najazdených kilometrov je uchovávaný v samotných budíkoch a kvôli update FW som musel cestovať až na Oravu, nemenil som si ich sám doma, ale vymenil mi ich až chlapík, ktorý mi aktualizoval firmware. Samotná výmena budíkov, bola ta najkratšia časť. Podstatne dlhšie trvalo samotné nahrávanie FW.

Chlapík, ktorý mi robil update FW ponúka dve verzie aktualizácie. Jedna je s pridaním nových funkcii a druhá je pridanie nových funkcii spolu so slovenským jazykom pre Convers+. Za verziu 1 si pýta 110€ a za verziu 140€. Ja som si vybral tú prvú možnosť.

Už skôr som sa na internete dozvedel, že za týmto všetkým stojí jeden rus, ktorý to vyvíja a ponuka ešte navyše viac farebných tém a zmenu loga za ľubovoľný obrázok.

Postup prác

  1. Výmena budíkov
  2. Nahratie nového firmware (extended)
  3. Nastavenie korektného počtu kilometrov

Moja rozšírená verzia

Toto sú rzšírené funkcie, ktoré ponúka neoficálna verzia firmware pre Ford Convers+

  1. Teplota motora
  2. Napätie batérie
  3. Digitálny tachometer
  4. Stav doplnkového vykurovania
  5. Parkovací asistent

mojebudiky

Cena
Budíky z Poľska: 162.45€
Výmena a nahratie fw: 110€
Spolu: 272.45€

Ak sa rozhodnete aj vy pre výmenu budíkov, dávajte pozor pri kúpe nových, kúpte si tie správne. Na benzínový motor idú s otáčkami do 8 (tisíc) a na dízel do 6 (tisíc). Rovnako treba do predfaceliftovanej tie staršie budíky a do faceliftovanej verzie, tie novšie budíky ale to už vraj neplatí. Nahratím opravenej verzie FW, si môžete dať aj novší Convers+. Taktiež ak chcete ušetriť môžete si kúpiť od Poliakov lacnejšie anglické budíky. To sú tie, ktoré majú tachometer aj v míľach za hodinu.

Skúsenosti

Po niekoľkých týždňoch, niekoľko skúsenosti s novými budíkmi. Nová funkcia je, že ak máte zapnuté rádio, po dojazde vypnete motor a vytiahnete kľúč zo zapaľovania, rádio sa nevypne. Vypne sa až po otvorení dverí.

Parkovací asistent je celkom zaujímavá funkcia no nie veľmi praktická. Zvuk budete počuť aj so zavretými očami alebo s hlavou otočenou hocikde ale väčšinou pri cúvaní pozeráte do spätných zrkadiel a nie na budíky. Reálne využitie to ma ak sa blížite k nejakému malému predmetu, ktorý nevidíte. Je to dobre pretože každý senzor nemá svoj bzučiak ale grafický je zobrazený každý samostatne.

Dizajn budíkov sa premietol aj do zobrazovania otáčok motora. Kde pri dízli je maximum 6 (tisíc) otáčok a to je úplne hore (v hodine dvanástej). No a pri dízli spektrum najčastejšie jazdiacich otáčok je okolo dvoch tisíc a to je dosť ťažko viditeľne, keďže je to veľmi dole. Mňa to veľmi nezaujíma, keďže mam automat, potrebnejšia je táto informácia pri manuáli.

Odkazy
Allegro.pl
AutoFra
Ukažky