Vymena senzorov meteostanice

Po veľmi dlhej odmlke píšem ďalší nový post na môj blog. Tento krát sa znova budem venovať mojej znovuzrodenej meteostanici.

Prečo píšem znovuzrodenej? Nuž preto lebo moja meteostanica možno viac ako rok nefungovala a mal som ju vypnutú. Dôvod bol ten, že senzor BMP280, ktorý slúžil na meranie tlaku a vlhkosti prestal fungovať. Hodnota vlhkosti bola tuším stále 100%.

Po veľmi dlhom čase som sa rozhodol ju opraviť. V podstate som vymenil dva senzory. BMP280 som nahradil senzorom BME280, ktorý už nemeria vlhkosť ale len tlak a teplotu a doplnil som senzor SHT31, ktorý slúži na meranie potrebnej vlhkosti. Kód potrebný pre ovládanie senzora SHT31 som našiel medzi knižnicami.

Keďže časom plastové mištičky z ktorých bola meteostanica postavená skrehli a počas rozoberania sa rozpadli, musel som ich všetky vymeniť a v podstate celú meteostanicu nanovo postaviť.

Keďže senzor BME280 a SHT31 vie merať teplotu rozhodol som sa, že budem ukladať priemernú teplotu v tieni v premennej teplota. Teda tá je vypočítaná ako priemer hodnôt zo senzorov BME280, SHT31 a samozrejme DS18B20.

[service title=”Pozri tiež” icon=”icon: info” icon_color=”#0876e1″ size=”32″]Ak chceš vedieť viac pozri sekciu arduino alebo tag meteostanica[/service]

Ďalšou zmenou, ktorá nastala je používaná knižnica pre ethernetový modul EN28J60. Prešiel som na knižnicu s názvom UIPE. Dôvod je podstatne zjednodušené posielanie dát na webserver.

No posledné čo som upravil je samotný kód programu. Ten som zmenil tak, že kód ktorý obsluhuje daný senzor je v samostatnom súbore a v Arduino IDE sa zobrazuje v samostatnej záložke, tak je to pre mňa viac prehľadné.