Keď jeden internet nestačí

Tak a pokračujem druhou časťou domáceho internetu v menšej obci na Slovensku. V predchádzajúcej časti som vysvetlil svoju aktuálnu internetovú situáciu a ako sa ju snažím zlepšiť. No a v tomto príspevku sa pokúsim vysvetliť ako sa som sa popasoval so zapojením a s využitím oboch pripojení naraz.

Možno si viacerí položíte otázku, načo sú mi dva internety, či jeden mi nestačí? Ako som spomenul v predchádzajúcom článku, ten čo mám na aktuálnej technológii (VDSL) už rýchlejší neviem mať (teraz), ale aj tak, chcel som niečo rýchlejšie. A keďže viac dôverujem káblu ako vzduchu, rozhodol som sa ponechať si ho (VDSL), a len doplniť niečim ďalším. Samozrejme bude to celé fungovať aj ako failover, teda ak jedno pripojenie vypadne, bude druhé pripojenie v zálohe.

Loadbalancing

Na začiatku to bolo dlhé gúglenie a zisťovanie či niečo také (využitie oboch pripojení) je možne aj v domácich podmienkach. Presnejšie, tak aby to nepoložilo môj domáci rozpočet. Dlho som nevedel nájsť niečo, čo by tomu vyhovovalo, ale postupne sa hmla vytratila a našiel som potrebný produkt.

V podstate je potrebný router, ktorý bude mať viac ako jeden „vstup“, presnejšie WAN portov a vedel by ich súčasne použiť. Po čase som to našiel a to v cene pod 100€. Znova ide o značku TP-Link.

Load Balancer

Ide o load balancovaný router (router s rozložením záťaže), ktorý dokáže mať jeden a viac WAN portov a rovnako jeden a viac LAN portov. V mojom prípade to má jeden pevný WAN a jeden pevný LAN. Zvyšné 3 porty sú užívateľský voliteľné, teda WAN alebo LAN. TP-Link ponúka v danej cenovej kategórii dva modely. TL-R470T+ a TL-R480T+. V podstate ide o veľmi podobné až identické modely. Rozdiely čo som našiel, boli napájanie a dva parametre. Model 480+ je napájaný priamo na 230V a model 470+ je napájaný cez adaptér. Druhý rozdiel je vo výkone. 480+ má parameter „Concurrent Session“ 30000 a 470+ 10000 a FLASH pamäť ma 8MB namiesto 4MB a to je tak všetko. Nakoniec som sa rozhodol pre ten výkonnejší model.

V porovnaní s ostatnými routrami, ktoré zvyknú ľudia mať doma, tento nemá WIFI. Má možnosť konfigurácie portov, samotné rozloženie záťaže a samozrejme pokročilejšie nastavenie samotného routra, napríklad čo sa týka bezpečnosti a tak podobne. Tým sa však nechcem zaoberať, lebo hlavný dôvod prečo som ho potreboval bolo to loadbalacovanie a tento router umožňuje dokonca viac druhov.

Application Optimized Routing

Ak si zvolíte túto možnosť, router kontroluje používanú aplikáciu na základe zdrojovej aj koncovej IP adresy a rovnako i portov a na základe toho smeruje komunikáciu na daný WAN port. Teda komunikácia z jednej aplikácia bude vždy smerovaná na ten istý WAN port.

Bandwidth Based Balance Routing

Tento režim umožňuje rozdeľovať záťaž na základe pomeru, teda príkladom na WAN1 port pôjde 2x viac dát ako na port WAN 2.

Failover

Router umožňuje aj failover mód a to je to, že vždy sa naraz používa len jeden port/jedno pripojenie, označované ako primary. Druhé internetové prepojenie sa začne používať, až keď sa preruší/vypadne primárne spojenie. Toto nastavenie môžete urobiť v sekcii Transmission/Load Balancing a tab Link Backup.

Router dokáže toho oveľa viac. Napríklad viete si zadefinovať konkrétny typ spojenia a ten pôjde cez konkrétnu linku. Napríklad Mail pôjde vždy cez WAN1 atp. Tento router dokáže toho podstatne viac, no to už nie je predmetom tohto príspevku.

Zapojenie

Ak budete na tom rovnako ako ja, teda budete mať dva internetové zdroje, tak jeden zapojíte do prvého portu a druhý do druhého. Ja mám obe routre/modemy nastavené tak aby oni pridelili IP adresu load balanceru. Teda aby podľa MAC adresy load balancera mu vždy pridelili tu istú IP adresu. Kľudne môžete nastaviť aby vaše routre/modemy nastavili rovnakú IP adresu, napríklad 192.168.1.2 ale to veľmi neodporúčam. Dôvod je ten, že z vnútra siete sa pripojíte len na jeden router a iba jeden bude môcť nakonfigurovať či prekonfigurovať, preto odporúčam rozdielne IP adresy. Inak v prípade problémov, či rekonfigurácie sa budete musieť pripojiť priamo na daný router cez LAN alebo WIFI.

Čo sa týka výstupu load balancera, do pevného LAN portu mam pripojený switch a do neho potom sú pripojené ďalšie zariadenia. Load balancer mám nastavený ako DHCP server, ktorý prideľuje IP adresy.

Konfigurácia

Po pripojení routra je užívateľ vyzvaný, aby si zadal svoje nové heslo a to som urobil aj ja. Po tomto som si overil či neexistuje novšia verzia firmware a keďže bola tak som si zariadenie aktualizoval.

Pripojenia

Následne som si nastavil samotné porty, teda u mňa 1 a 2 sú WAN a port 5 je LAN, do ktorého zapájam moju sieť. Urobíte to v Network/Wan. Podľa počtu zvolených WAN portov sa vám zobrazí aj daný počet záložiek pre jednotlivé WAN porty, kde ich aj nakonfigurujete a poprípade zapojíte alebo odpojíte. Ako som už vyššie spomenul routre/modemy prideľujú IP adresy tak som nastavil možnosť dynamic.

Load Balancing

Ako som už vyššie spomínal, tento router umožňuje viac druhov load balancovania, respektíve rozloženia záťaže. Nastavenie nájdete v ponuke Transmission/Load Balancing. V prvom rade to treba mať zapnuté a ak chcete aby ste využívali obe či viac pripojení naraz, v sekcii Basic Settings musia byť obe položky od škrtnuté.

Záver

Tak toľko dnešná časť o nastavení routra s load balancerom, po slovensky s rozložením záťaže a po mojom s funkciou využitia dvoch a viac internetov naraz. V ďalšej časti budem pokračovať ďalej o zosilnení signálu LTE a teda o zrýchlení LTE.

Odkazy

Router (loadbalancer)
TL-R470T+ – môžeš kupiť alebo tu
TL-R480T+ – môžeš kupiť alebo tu

Návody
How To Configure Load Balancing on TP-Link TL-R480T+
How To Combine Multiple Internet Connections

Merače rýchlosti
Speedtest
Fast.com
Xfinity

Časti seriálu
1. Zrýchľujeme domáci internet
2. Keď jeden internet nestačí
3. Ako mať lepší signál