WD MyBook a výmena disku

Rozhodol som sa podeliť s vami s mojou skúsenosťou s výmenou disku v zariadení WD My Book. Dôvod prečo som ho chcel vymeniť bol ten, že ten čo tam bol sa začal kaziť, presnejšie mal „bad blocks“, teda chybné sektory.

WD MyBook Essential

Na úvod spomeniem, že som majiteľom dvoch zariadení s názvom WD MyBook, čo sú externé zariadenia, disky. Jeden s veľkosťou 500GB a jeden s 1TB. Ten menší sa volá MyBook a väčší je MyBook Essential. Problém nastal s tým druhým menovaným, stavalo sa mi že som nevedel prečítať súbory, ktoré som tam mal nahrané. Preto som na ňom spustil, kontrolu disku pod windowsom, kde som zistil že má chybné sektory (bad blocks). Po roku som znova spustil kontrolu a pribudli tam ďalšie a začal som sa tomu viac venovať. Na internete som našiel software HDD Regenerator, ten som po sebe pustil viac krát a ten za každým našiel nové chybné sektory. Preto som na rozhodol, že tento disk vymením za iný.

Dlho som váhal, či si kúpiť nový externý disk alebo kúpiť interný a vymeniť ho v danom zariadení. Rozhodol som sa pre tu druhú možnosť a aj tak, že si kúpim väčší. Chcel som ho nahradiť novým 3TB diskom.

Na internete som našiel video návod ako zariadenie rozobrať. Je to celkom jednoduché, stačí uvoľniť vzadu z oboch strán a potom to už len vytiahnuť. Veď pozrite sa sami.

Nechcem tu do detailov opisovať dané zariadenie, o to mi nejde.
Takže zariadenie som rozobral, vybral som z neho pôvodný disk a založil nový, ktorý som si kúpil. Najprv som disk pripojil pod linuxom. Gparted nechcelo zariadenie vôbec nájsť. Reštartol som počítač do windowsu tam našlo len 2TB. Horšie však bolo, že som disk nevedel nijako naformátovať. Zariadenie vždy vypisovalo chybu “Write protected“. Tu som začal tušiť, že toto nebude ľahký oriešok.

write_protected

Pre istotu som disk vybral disk a skúsil ho normálne zapojiť do počítača. Pod linuxom a rovnako aj pod windowsom bol disk normálne detekovaný, teda jeho veľkosť 3TB. Rozhodol som sa, že ho tu naformátujem a tak vložím do zariadenia. Tu som zistil jednu vec, že štandardne MBR podporuje len disky (partície) do veľkosti 2TB. Ak chcem urobiť na disku jednu veľkú partíciu musím to vytvoriť pod GPT. Tak som to aj urobil a znova vložil disk do zariadenia. No znova našlo len 2TB a nevedelo ich naformátovať.

initialize

Znova som začal gúgliť a našiel som niečo na fórach, kde odporúčali nainštalovať nejaký nástroj priamo od WD a naformátovať to priamo s ním. Vyskúšal som to aj s ním no bohužiaľ neúspešne. Aby som sa veľmi nerozpísal, bohužiaľ nenašiel som ani jednú úspešnú metódu a to som ich vyskúšal niekoľko.

1. Zmenu nastavenia v registroch
2. Pomocou interného nástroja diskpart
3. Pomocou nástroja priamo od WD
4. Aj kadejakých nástrojov od tretích strán

Tu som začal tušiť, že kúpiť disk a vymeniť ho nebude správna voľba. Doma sa mi ešte povaľoval jeden malý 2.5“ disk z notebooku tak som ho tam len na skúšku vložil. Teraz sa jeho veľkosť zobrazila správne, no taktiež som ho nijako nevedel naformátovať. A aj keď bol naformátovaný, USB zariadenie ho zobrazovalo ako „unallocated“ alebo tak nejako.

Zistenia

Zaujímavosti, ktoré som ešte zistil sú:
1. Ak som odpojil zariadenie a zapojil s iným diskom, vždy zobrazovalo pôvodnú veľkosť disku, musel som ho odpojiť od napájania a až tak sa zmenila veľkosť disku
2. Ak som zapojil pôvodný disk do počítača pomocou SATA taktiež ho počítač nevedel načítať teda zobrazoval, že na ňom nie je žiadna partícia. Disk s dátami, ktoré sú na ňom sú čitateľné jedine so zariadením, v ktorom bolo vložené. Po tomto som už bol viac menej rozhodnutý, že je to stratený prípad a že disk vrátim.

Na druhý deň som si ešte spomenul, že mam druhý externý disk, taktiež MyBook starší a ten bez prídavného virtuálneho disku, na ktorom sú nahrané návody a obslužný software. Takže rozobral som aj ten, hoc toto bola trošku zložitejšia práca. Tu treba tenký skrutkovač na odistenie z vrchu a zo spodku treba odlepiť gumené podložky pod ktorými sú poistky. Tu sa to bohužiaľ nezaobišlo bez nejakých malých zlomených plastových časti. Veď aj disk už ma možno 10 rokov a plasty časom degradujú, no nič hrôzostrašné. Tu je video návod.

Medzičasom som mal na novom disku vytvorenú skúšobne približne 1TB partíciu. Tu vedelo detekovať ale zvyšný priestor nie. Tak som znova vybral disk, založil do počítača a vytvoril jednu veľkú 3TB partíciu. No nepomohlo. Znova našlo tu len 1TB ako unallocated. To bol posledný klinec do rakvy a disk som vrátil.

Zhodnotenie

Podľa môjho zistenia sa sa neoplatí vymieňať disky v externých diskoch. Očividne to nejde alebo ak to predsa pôjde, tak to bude chcieť naozaj veľké zručnosti. No ja si myslím, že výrobcovia to majú ošetrené priamo v zariadení a blokujú výmenu disku. Z tohto zistenia vyplýva, že ide o jednoúčelové zariadenia. Rozmýšľal som ešte, že si nechám ten disk a kúpim prázdny box, do ktorého ho vložím. To sa však neoplatí, pretože cena za hotové riešenie s diskom je minimálne o 10 euro nižšia.

Na záver vám ešte odporúčam ak ho máte alebo máte niečo podobné a budete to chcieť rozobrať, tak to určite nebudete chcieť poškodiť, hlavne ak ide o plast. Mne sa na rozoberanie osvedčili male pačidlá, ktoré sa používajú pri rozoberaní rôznych komponentov v autách.

pacidla