Ako ušetriť na katastri

Rozhodol som sa vami podeliť s mojou najnovšou skúsenosťou, ktorú som zažil. Ako je z názvu jasne, pôjde o prípad šetrenia pri poplatkoch na úradoch. Tak poďme konkrétne k veci, na čom som sa snažil ušetriť.

Ako je z mojich príspevkov jasné máme rodinný dom, ktorý som financoval cez hypotekárne úvery. Ako určite viete, hypotéky sa berú s určitým fixom, počas ktorého vám banka garantuje úrok k danému úveru. Mne aktuálne skončilo obdobie a začal som riešiť na novo hypotéku. V skratke. Dospel som až do štádia, že som sa rozhodol staré hypotéky refinancovať novou hypotékou v inej banke.

Nutnou podmienkou, ktorú som musel urobiť bolo preniesť záložne právo na novú banku, a takýto krok stojí na katastrálnom úrade 66€ no a mal som ho ako žiadateľ uhradiť ja. Ako správny Slovák, ktorý sa snaží ušetriť na všetkom čo sa dá, snažil som sa nájsť, či viem na tom nejako ušetriť.

Prvá vec, ktorá ma napadla bolo to, že mam občiansky preukaz s digitálnym podpisom či prostredníctvom neho a na stránke Slovensko.sk neviem urobiť požadovaný úkon. Ale bohužiaľ nie. No našiel som článok na hospodárskych novinách, kde autor rozoberá poplatky na katastrálnom úrade a aj možnosť urobiť žiadosť elektronicky. Teda vyplniť/vygenerovať tlačivo a takto ušetriť, lebo pri tomto úkone je nižší poplatok. Ako som vyššie už uviedol poplatok za úkon je 66€ a pri elektronickom podaní viete tento poplatok znížiť na 51€ a takto ušetriť 15€.

Elektronické vygenerovanie

Takže rozhodol som sa, idem cestou šetrenia a skúšal som vyplniť daný formulár. No to som ešte netušil čo ma čaká. Začiatok je celkom ľahký no postupom som sa dostal do takého štádia, že som nevedel čo uviesť. Text uvedený na stránke bol pre mňa veľmi zmätočný a nedávali mi zmysel pri tom čo som robil. Presnejšie potreboval som zadať nového záložcu no text vyzeral ako keby som chcel zmeniť majiteľa pozemku/stavby čo mi nedávalo zmysel. Najhoršie však bolo to, že mi nikto s tým nevedel pomôcť. Skúšali sme volať prevádzkovateľovi teda na Geodetický a kartografický ústav v Bratislave no nevedeli mi pomôcť, čo som bol naozaj zaskočený.

Ďalším problémom bolo vyplňovanie údajov o vlastníkovi a nového záložcu. Na katastrálnom portáli nie sú vždy aktuálne údaje alebo tam vôbec niesu. Lepši prípad je, že svoje údaje tam viete zadať alebo doplniť horší prípad bol ten, že nová banka tam mala naozaj minimum informácii a boli tam aj chýbajúce, ktoré boli nutné k dokončeniu. Ja som ich tam musel doplniť.

Po tomto som už dokončil formulár a vytlačil si ho. Tak s malou dušičkou som sa vybral na katastrálny úrad, kde som rátal aj s prípadom, že mi tlačivo nezoberú a budem nútený zaplatiť plnú sumu. Preto som sa pri odovzdávaní tlačiva opýtal či je všetko v poriadku. No bol som zaskočený odpoveďou slečny/pani, ktorá mi povedala, že mi nevie poradiť. Portál nepatrí pod ich správu, že oni s tým nič nemajú a nechce mi poradiť zle. Tak som to skúsil a podal som danú žiadosť a zaplatil 51€ kolok. Našťastie všetko bolo OK, pretože som obdržal s katastra výpis, že záložné právo bolo prepísaná na novú banku.

Postup krokov

  1. Otvorte si stránku
  2. Vyberte možnosť: „zmluvy o zriadení záložného práva“, dole zvoľte heslo a pokračujte stlačením tlačítka „Ďalej“
  3. Predpokladám, že ste vlastníkom pozemku stlačte „Pridať výberom“
  4. Vyhľadajte si vašu parcelu na základe LV a pridajte do formulára
  5. Dostali ste sa do kroku „Prevodcovia“, tu sa môže stať, že nemáte kompletné vaše údaje, takže ich musíte doplniť
  6. Zaškrtnite osoby a stlačte „Zmeniť“ a môžete seba označiť ako navrhovateľa
  7. Po doplnení údajov pokračujte ďalej
  8. V prevádzaných podieloch ostáva 2x 1/1 a pokračujte ďalej
  9. V tomto kroku som bol najviac zmätený. Nadobúdateľom je banka, na ktorú prenášate záložne právo. Neprevádzate na ňu pozemok. Znova zadajte výberom vašu banku, podľa lokality a IČO a pridajte medzi nadobúdateľov
  10. Určite vaša banka nebude mať kompletné údaje, preto označte a zvoľte možnosť „Zmeniť“ bohužiaľ tu musíte zadať potrebné údaje banky a kontaktnú osobu. Ako kontaktnú osobu som vložil názov banky a skopíroval ostatné údaje.
  11. Posledný krok podiely nechajte, dokončte a vytlačte si vygenerovanú formulár s ktorý je potrebný odniesť na katastrálny úrad.
Rady na záver

  • Ak budete robiť zmeny údajov doneste si na úrad aj občiansky preukaz, ak ste menili aj manželové/manželkine údaje tak aj jej/jeho
  • Vo formulári treba označiť jedného navrhovateľa, no netuším či to máte byť vy alebo banka

No a záver? Rovnako ako stránka slovensko.sk je pre mňa aj toto veľký fail! Vôbec to nie je user friendly, vo veľa prípadoch to je pre koncového užívateľa nezrozumiteľné a neviem si predstaviť, že by rovnakú procedúru mal urobiť niekto podstatne starší ako ja.

Zdroje
Za čo a koľko treba zaplatiť katastru. Pozrite si poplatky
Katastrálny Portál
Oznámenie o návrhu na vklad