Odstránenie škrabancov z budíkov

logo_logoQuixx Logo

Ak ste niekto čítali môj článok o výmene budíkov tak toto je jeho voľné pokračovanie. Po doručení budíkov som zistil, že sú trošku poškrabané a niektoré ryhy boli dosť hlboké. Trošku som bol z toho sklamaný, pretože na fotkách tieto škrabance neboli vôbec vidieť a dajak som nemal chuť budíky naspäť vracať do Poľska. Na Facebooku mi poradili, že nebude problém to odstrániť správnym prostriedkom, tak som sa dal do toho.

Bola mi odporučená pasta na ošetrenie, ale k nej som sa nedostal. V predajni mi bol namiesto nej odporučený produkt značky Quixx. Ide o nemeckého výrobcu, ktorý vyrába rôzne opravne produkty napríklad na opravu laku či renováciu svetlometov.

acrylic_scratch_remover_en

Keďže som dosť zaneprázdnený a neviem čo skôr, k oprave som sa dostal skoro po roku od kúpy daného produktu. Jeho cena bola tuším okolo 12€. Ako je na obrázku vidieť balenie obsahuje samotnú pastu na leštenie, handričku a 2x brusný papier so zrnitosťou 1500.

Postup práce

Postup celej práce je veľmi jednoduchý. Najprv si očistite poškodený (poškriabaný predmet). Následne aplikujte pastu a leštite napríklad aj priloženou handričkou. Výrobca píše, že leštiť treba veľkou silou 2-3 minúty, no len treba dávať pozor, aby vám opravovaný predmet nepukol. Pri hlbších ryhách, predmet navlhčite (postriekajte rozprašovačom) a rovnako aj brusný papier a tak aplikujte pastu a leštite. Ak výsledný efekt nie je dostatočný postup opakujte pokiaľ nebudete spokojný s výsledkom práce. Viď nasledovné video…

Ako som to robil ja

Teraz vám popíšem ako som to robil ja, ako mi to celé išlo. Takto vyzerali moje poškriabané budíky. Boli na nich dve skupiny škrabancov. Jedna nad displejom a druhá nad ukazovateľom rýchlosti a tie boli podstatne hlbšie.

Podľa návodu som si najprv budíky očistil a následne aplikoval pastu. Najprv to bola taká ako keby vodička. Skúsil som leštiť ale nič. Povedal som si je to ono? Pretrepal som tubou a vyšla už hustá biela pasta, ako zubná a začal som leštiť.

Vyleštil som raz a poutieral. Naniesol som druhy raz vyleštil a utrel. Pár krát som to tak urobil, ale nebadal som nijakú zmenu. Rozmýšľal som či to má vôbec zmysel. Bál som sa použiť priložený brúsny papier. No po niekoľkých bezvýsledných lešteniach som sa odhodlal. Budíky som postriekal rozprašovačom s vodou a rovnako aj brúsny papier a začal som jemne brúsiť.

Teraz však môžem prehlásiť, vôbec sa nemusíte báť prebrúsiť ryhy. Podľa mojich skúseností brúsiť treba už aj trošku hlbšie ryhy. Samotné ryhy treba brúsiť do vtedy kým sa nestratia a následne preleštiť. Ak to tak neurobíte, ryhu bude po preleštení vidieť. Neviem či je dobre všetko urobiť na prvý krát. Tým mam na mysli, brúsiť pokiaľ sa ryha nestratí a následne urobiť finálne leštenie. Ja som to robil na viac krát. Spomínané hlbšie ryhy vidieť na tejto fotke. Ešte vždy to nie je dostatočne dobre prebrúsené a výsledok by nebol dokonalý.

IMG_20170504_153614-1

No takto nejako vyzerali budíky po brúsení. Nezľaknite sa, pasta a následné leštenie dajú vašej práci šmrnc a môžete sa tešiť na uspokojivý výsledok.

Výsledok lešetenia

No a ste zvedavý na výsledok môjho snaženia? Tak tu je. Ja som s ním nadmieru spokojný a môžem povedať, že aj prekvapený čo sa dá s týmto produktom dosiahnuť. Preto Quixx Acrylic Scratch Remover môžem určite odporučiť.

IMG_20170504_155605

Nie je to ešte úplne 100%-né, lebo pod určitým uhlom nejaký ten škrabanček vidieť ale to je už fakt len detail. Mne sa ešte pasta zvýšila, preto plánujem preleštiť svetlá na autách, ale o tom niekedy nabudúce.

Odkazy
Quixx – Domovská stránka
Predaj produktov Quixx