Mandarinky a oheň

Hneď na začiatok nového roku krátky članoček, typu urob si sám a ako názov už napovedá pôjde o oheň a jeho založenie a rovnako aj o mandarinky alebo iné citrusové plody. mandarinky

Keďže aktuálne u nás vládne zima, v dome sa nezaobídete bez kúrenia a v nejednej domácnosti sa nájde krb, kachle alebo pec. Čim ďalej tým viac pri stavbe domu sa používajú modernejšie technológie a tým pádom sa znižujú tepelné straty a z toho vyplývajú vykurovacie nároky. Keďže je potrebný aj menší vykurovací výkon, zmenšujú sa aj samotné pece, čo je niekedy na škodu veci. Z toho vyplýva problém, malé ohnisko, horšie založenie ohňa a jeho udržiavanie. Toľko na úvod, trochu teórie a zamyslenia.

Prejdime k meritu veci o ktorom som chcel písať. V dnešnej dobe existuje viac moderných podpaľovacích produktov ako napríklad tuhý podpaľač Pepo alebo jeho tekutá forma. Ale čo tak použiť na podpálenie niečo čo máte zvyčajne doma a hlavne v zimnom období a vyhadzujete to, a má podľa mňa väčšiu horľavosť než papier. A o čo ide? Ako som už v titulku spomenul ide o šupky z citrusových plodov. Znie to neuveriteľne ale je to naozaj tak! Neveríte, pozrite sa na krátke video, ktoré som pripravil. Na rozpálené uhlíky som hodil hrsť mandarinkových šupiek, ktoré sa po niekoľkých sekundách zapálili a horeli intenzívnym plameňom.

Príprava šupiek

Ako si mnohí myslíte, určite ich nemôžete použiť ihneď po olúpaní ovocia ale je ich potrebne vysušiť. Najprv som šupky po olúpaní hodil do malej misky, kde som ich sušil. Problém bol, že miska bola malá a šupiek veľa a tie skôr začali plesnivieť než vyschli. Preto odporúčam ich vysušiť na niečom väčšom alebo najnovšie ich suším priamo na piecke a takto ich viem použiť hneď na druhý deň. Toľko kecov ale poďme k praxi.

Vysušené šupky z mandariniek

Iné citrusové plody

Určite si mnohí z vás povedia či je možne použiť šupky aj z iných citrusových plodov, než z mandariniek. Pokiaľ viem tak áno no ja to nemám vyskúšanie. Počul som, že je tiež možne použiť aj šupky z pomarančov a mohlo by to fungovať aj s grepfruitom. Ja osobne som skúšal šupky z citrónov, no nepodarilo sa mi ich vysušiť. Vždy pri sušení (v miske) mi splesniveli. Problém je podľa mňa v tom, že citrón sa štandardne nešúpe ale len z neho vytláčame šťavu a takto v ňom ostane podstatné množstvo dužiny a samozrejme aj veľa vlhkosti. Aktuálne mám doma ešte pomelo a chcem vyskúšať šupky z neho.

Založenie ohňa

Takto to robím ja. Na spodok uložím malé kúsky papiera. Väčšinou z obalu vajec alebo rolky z toaletného papiera. Papier používam preto, že je možne ho jednoduchšie podpáliť, teda skôr začne horieť. Na to poukladám za hrsť šupiek z mandariniek. Mam taký dojem, že takéto množstvo je z cca dvoch mandariniek. Na to uložím menšie kúsky dreva a na nich väčšie a podpálim to.

[Not a valid template]

Tip na podpálenie

Na záver vám dám jeden malým typ ako podpáliť papier, respektíve s čím ho podpáliť. Nebol som príliš spokojný so zapaľovaním s klasickým zapaľovačom. Väčšinou bol problém sa s ním dostať k papieru, pretože priestor pod drevom bol maličký. Chcelo to niečo väčšie a hlavne dlhšie čo by som vedel prestrčiť k papieru a podpáliť ho. Nakoniec som si z Číny za niečo cez 2 eura objednal malý zapaľovač, s ktorým to ide podstatne jednoduchšie, veď posúďte sami.

2016-New-Arrival-Mini-Gas-Blow-Torch-Gun-Soldering-Solder-Iron-Cordless-Welding-Pen-Burner-Hot (1)

Nevýhodou tohto zapaľovača je, že nemá vlastné škrtátko, s ktorým by ste vedeli plyn zapáliť. Na to potrebujete druhý zapaľovač. Ak by ste chceli niečo s vlastným škrtátkom, už to určite nebude takéto malé ako tento, ako pero.

Založenie ohňa inými citrusmi