Keramika a sanita

Po dlhšej odmlke sa vraciam znova výstavbe alebo lepšie povedané k zariaďovaniu nášho rodinného domu. Pokračovať budem so zariaďovaním hlavne kúpelne ale aj iných častí domu.

soreta sorro1

Dlažby a obklady

Ako je už z názvu príspevku zrejmé, budem sa venovať výberu keramiky a sanity. Všeobecné povedané, kachličky som kúpil vo viacerých predajniach ale väčšinu som objednal cez internet. Porovnával som viac e-shopov a ako správny Slovák, vybral som si ten najlacnejší. Pre nákup je potrebne mať vhodne urobený návrh rozpočítaný na jednotlivé kusy. Ja som si kúpeľňu pomeral a v mierke som si ju zakreslil do tabuľkového procesora, v mojom prípade Calcu. Na základe rozmerov kachličiek som si navrhol rozmery buniek v Calci a celé si to zakreslil. 90% kachličiek bolo kupovaných cez internet zvyšok som kúpil lokálne v Merkury Markete. K objednávke som prirátal niekoľko navyše, ak by boli niektoré poškodené alebo sa poškodili pri osadzovaní. Taktiež nezabúdatme na to, že aj doobjednanie tovaru môže so sebou priniesť to, že kachličky budú mať trošku iný odtieň. Veď nie je biela ako biela.

soreta sorro2

Vybrali sme si keramiku značky Paradyz a ich modelového radu Sorenta Sorro. Ide bielo fialovú alebo bielo hnedú keramiku. My sme si zvolili bielo fialovú variantu. Ide o veľkoformátový variant s rozmermi 30×60 cm a dlažba má rozmery 30 x 30 cm. V danej rade sú krásne dekory s kvetinovými vzormi a pekne sklenené mozaiky spolu s listelami. Keďže mozaika bola veľmi drahá, cca 30€ za kus, zvolili sme lacnejšiu alternatívu. V danej dobe mali akciu na podobnú mozaiku v Merkury Markete, kde cena bola niekoľko eúr za kus. Takto sme ušetrili niekoľko stoviek eúr. Z vlastných skúsenosti neodporúčam do kúpeľne lesklú dlažbu lebo bude na nej vidieť vodný kameň. Rovnako taktiež odporúčam sa vyhnúť bielej dlažbe, lebo pri nej sa zväčša používa biela špárovka, ktorá sa dosť rýchlo zašpiní a treba sa o jej čistotu starať.

Pri kúpe väčšieho množstva obkladu a dlažby, čo pri každej kúpeľni v dome už je, treba rátať s dodacou dobou a to aj pri kamenných predajniach, a tá je niekoľko týždňov. Pri objednávke cez e-shop odporúčam informovať sa telefonicky, kedy a ako často dostávajú tovar.

Kuchyňa a chodba

Do kuchyne sme si taktiež vybrali obklad s väčšími rozmermi, presnejšie 20 x 60cm, ktorú sme kúpili v Merkury Markete a rovnako aj tam sme kúpili dlažbu do vstupnej haly. Ide o dlažbu s imitáciou dreva.

Mosaic-Cutlery

Sanita

Na nákup sanity som dostal referenciu od kolegu na jeden internetový obchod s názvom Online Kúpeľne. A musím pochváliť prístup ale aj veľmi dobre ceny. Po dobrých skúsenostiach z bytu som bol rozhodnutý pre batérie nemeckej značky Grohe, a po porovnaní som bol naozaj šokovaný o koľko boli ceny nižšie. Čo sa týka batérii potreboval som kúpiť 4 batérie. Kuchynskú, umývadlovú do kúpeľne, jednu do sprchovacieho kúta a jednú do vane. Do kúta som samozrejme bral podomietkovú.

grohe term 2000

Termostatická batéria

Po odporúčaní kamarátom a následne aj svojím vlastnými skúsenosťami môžem vrelo taktiež odporúčať termostatické hlavice. Prečo? Lebo sú veľmi praktické a nie sú až také drahé. Ja osobne som kúpil termostatické hlavice do vane a do sprchovacieho kúta. Termostatická batéria ma rovnako 2 ovládacie prvky ako klasická batéria. Tu však jeden prvok slúži na ovládanie prietoku a druhý na ovládanie teploty. Ovládač teploty ma aretáciu na 38C a rovnako aj pri nejakom stupni prietoku. Je to dobre ak idete kúpať malé dieťa nemusíte sa báť, že ho popálite. V dome sa malo krát stava, že máte obehové čerpadlo, ktoré zabezpečuje vždy teplu vodu, ale v závislosti od umiestnenia zásobníka teplej úžitkovej vody, treba na teplú vodu počkať a vtedy človek automaticky otáča a snaží sa pustiť teplú vodu ale ta ešte nejde, a keď dorazí zrazu ide veľmi tepla alebo až horúca. Kdežto reakcia na zmena teploty je u termostatických batérii veľmi rýchla. Podľa ich webu do 0.3 sekundy. Umývadlová termostatická batéria je podľa mňa zbytočnosť. Tu si púšťate vodu častejšie než vo vani, ale v menších množstvách a častejšie aj chladnejšiu, takže podľa mňa zbytočná investícia.

Grohe term 1000

V sprchovacom kúte som taktiež použil vaňovú batériu. A to preto, že som chcel jednu ručnú sprchu a jednu hlavicu hore. Tu som si vybral riešenie, kde voda z batérie ide do hlavice v stene, nie vo vonkajšej rúrke. Tu neviem, či je to môj osobný pocit ale mam dojem, že voda z hornej hlavice je chladnejšia ako tá v ručnej sprche. Môže to byť spôsobene pravé tou rúrou, ktorá je osadená v stene v ktorej je ochladyovaná.

Kuchynská batéria

Tu som sa rozhodol pre inú značku, tentokrát Kludi. A to kvôli tomu, že bola lacnejšia než Grohe. Značka Grohe mala v tomto segmente takéto typy batérii až cca za 200€, čo som nechcel. Do kuchyne som chcel batériu s manipulovateľným výtokom a preto som si vybral Kludi Scope, ktorý má vyťahovací výtok. Je to veľmi dobra pomôcka pre umývanie väčších predmetov ako sú veľké hrnce alebo plechy na pečenie.

kludi scope

WC

Ako záchod sme samozrejme chceli závesné WC no bol som prekvapený koľko stoji skladačka od Geberitu. Preto som sa rozhodol znova pre Grohe. Cenou bol na tom lepšie pretože splachovacie tlačítka chromovane sú podstatne lacnejšie než od Geberitu.

wc set

Toľko k obkladom a sanite. Ďalší môj príspevok bude o podlahách.

Odkazy
E-obklady
Merkury Market
Paradyz Ceramika
Sorenta/Sorro
Online Kúpeľne
Grohe
Kludi
Geberit
Libre Office