Rok s tepelným čerpadlom

Deň sa s dňom zišiel a už máme viac ako rok, čo využime tepelné čerpadlo a je čas zhodnotiť čo obnáša jeho prevádzka a možno čo najviac ľudí zaujíma, čo stojí jeho ročná prevádzka.

Najprv si povieme detaily aké tepelné čerpadlo a čo vykuruje. Podľa energetického certifikátu vykurujem dom so šírkou 9.017m, dĺžkou 14.023 a výškou 4.45m. Podľa toho celková podlahová plocha 126.445m2 a celková teplovymenná plocha 395.467m2 a obostavaný objem 436.489 m3.

Dopĺňam ešte teploty na ktoré vykurujem dom. Tepelné čerpadlo umožňuje zadefinovať dve preddefinované teploty. Comfort a Eco. Teplotu Comfort mam 23C a Eco 21C, pričom v časovom intervale 06:00 – 22:00 je nastavený režim Comfort a v noci v intervale 22:00 – 06:00 je režim Eco. Som síce panelakový odchovanec ale rýchlo sme si zvykli. Taktiež som bol prekvapený, že pri návšteve niekoľkých ľudí, teplota bez problémov stúpla na 25C.

250 litrový zásobník teplú užitkovú vodu pred večerom (17:00) pred sprchovaní a kúpaním ohrievam na 41C pričom viem, že ohrev sa prešvihne na 43C a počas dňa je nastavená voda na dohrev na 39C s hystereziou 4C.

Neviem nie som si teraz istý ale tuším straty domu + ohrev teplej vody sú rátané na 5.8KW. Prí obstarávaní som si zvolil silnejšie čerpadlo s výkonom 8KW nie 6KW. To len aby som mal väčšiu rezervu.

 

Zvýhodnená tarifa

Ako som už viac krát spomínal pri vykurovaní s tepelným čerpadlom máte nárok na špeciálnu tarifu. U východoslovenských elektrárňach sa tarifa volá Eko Dom označovaná tiež ako DD6. Pri nej máte zvýhodnenú tarifu 22 hodín denne. Jednu hodinu ráno od 8:30 – 9:30 a od 18:30 – 19:30 a tá je oznamovaná cez HDO kábel. Zvýhodnenú tarifu treba požiadať a dokladovať faktúrou za tepelné čerpadlo. Ak ste doteraz nemali dvoj sadzbový elektromer, tak po zmene tarify vám ho prídu vymeniť, samozrejme nie zadarmo (cca 30€). Trochu som bol prekvapený, keď pri zmene tarify chcela pani odo mňa aj výšku záloh. No odkiaľ ja mám vedieť na akú sumu si ju nastaviť, keď som doteraz tepelné čerpadlo nevyužíval. Kolega, ktorý má tepelné čerpadlo mi poradil aby som si nastavil zálohy 100€, že tak má on a tak som aj urobil.

Náklady na prevádzku (skutočnosť)

Po mojom ročnom používaní nášho čerpadla môžem zhodnotiť koľko sme minuli. Podľa faktúry, ktorú som obdržal sme minuli 6370kWh, kde 329kWh je vo vysokej tarife a 6041kWh v nízkej tarife. S mesačnými zálohami vo výške 100€ mi prišlo vyúčtovanie s preplatkom viac než 250€ a nové zálohy mi na nasledujúce obdobie upravili na necelých 70€, no ja som si ich do budúcna nastavil na 85€. Čiže mesačné náklady na prevádzku domu v čom je zarátané vykurovanie, ohrev teplej úžitkovej vody, a všetká elektrina ma vychádza na 70€ mesačne a ročne na 770€.

Keďže toho roku už používame aj malú krbovú pec, sem tam už vykurujem aj týmto spôsobom a do budúcna plánujem aj použitie kolektorov preto rátam aj zníženie platieb do budúcna. Taktiež, keďže používame vodu so studne, častejšie som spúšťal dezinfekciu, čo je ohrev teplej úžitkovej vody na 65C, čo tepelné čerpadlo nezvládne samo a musí si pomáhať s pomocnými elektrickými špirálami, čo mohlo zvýšiť spotrebu.

Náklady na prevádzku (odhad)

Firma Equinox, ktorá mi tepelné čerpadlo dodala, mi pred dodaním robila odhady a výpočty na základe, ktorých navrhli tepelné čerpadlo. Oni odhadli spotrebu energie na 2854 kWh a z toho plynúce náklady 375€, a ja predpokladám, že za rok. Z toho mi vyplýva, že za mesačne by som mal zaplatiť niečo cez 30€. Upozorňujem však, že tieto náklady zahŕňajú len vykurovanie a ohrev teplej vody. Neobsahujú všetko ostatné ako napríklad svietenie, ostatné spotrebiče a hlavne varenie na indukčnou varnou doskou. Keď sme ešte bývali v bloku platil som za elektrinu niečo menej než 30€ a to v tom nebolo zarátané to varenie indukčnou varnou doskou a byt mal polovičnú rozlohu.

Toľko k môjmu vyúčtovaniu. Ak máte aj vy tepelné čerpadlo alebo používate iný spôsob výroby tepla môžete sa so mnou a mojimi návštevníkmi podeliť s cennými informáciami koľko vás stojí prevádzka vášho rodinného domu. Vďaka. A nezabudnite článok zdieľať 😀

Zhodnotenia spotreby
I. Rok s tepelným čerpadlom (2014/2015)
II. Druhý rok s tepelným čerpadlom (2015/2016)