LED vs. modré svetlo

Ako je z môjho blogu vidieť som zástancom moderného LED osvetlenia. Je to najnovší druh osvetlenia a na prevádzku aj najmenej nákladný ale je to naozaj s ním tak dobré? Ako sa hovorí nie všetko čo sa blyští je zlato. A celú tú moju skepsu odštartovalo toto video.

A Dost!

Už v predošlom príspevku, v ktorom som sa venoval výberu LED osvetlenia som, že pri výbere jeho výbere môžeme zohľadniť aj teplotu farby, ktorú bude mať daná žiarovka. Ale poďme naspäť k video a o čom v ňom šlo.

LED vs. hormóny

Autori videa hovoria o LED žiarovkách a konkrétne o tom, že tie obsahujú modré svetlo. Hovoríte si no a čo. To práve môže byť problém, ktorý nám môže ublížiť a napríklad zničiť náš spánok. Prečo? Pretože, modré svetlo potláča tvorbu hormónu melatonín, ktorý je dôležitý pre spánok. Vedci urobili pokus na potkanoch, ktorým na krátku dobu rozsvietili modré svetlo a tí už po pár minútach malo problém s hormónom a so spánkom. U človeka je podobne len tá doba je o niečo dlhšia 15-20-30 minút. Mnohé štúdie poukazujú na to, že poškodiť naše zdravie a nie len spánok ale aj iné.

Foto

Zariadenia

Ďalším problémom môžu biť aj iné zariadenia. V dnešnej dobe sa LED už ako zdroj svetla používa v televíznych prijímačoch ale aj čim ďalej tým viac populárnych tabletoch či smartfonoch. Hlavne smartfonoch a tabletoch nastavajú situácie, kde najviac zobrazovanou farbou je biela (web stránky) a výskyt modrého svetla môže byť nežiadúci či škodlivý. Ešte minulý mesiac bol publikovaný článok práve o tejto problematike. O tom ako čítanie z tabletu alebo smartfonu tesne pred spaním, môže urobiť šarapatu s naším spánkom. V štúdii vedci zistili, že tí ktorý pred spánkom použili dané zariadenie, mali problém s už spomínaným hormónom, biologický signál prišiel podstatne neskôr (90 minút neskôr) a taktiež mali kratší REM spánok.

Farebná teplota

Ale vráťme sa späť k tej modrej farbe. Tí čo majú doma dnes veľmi populárnu digitálnu zrkadlovku sa s týmto pojmom už určite stretli ale pre ostatných čo to vlastne je? Farebná teplota charakterizuje spektrum bieleho svetla. Svetlo určitej farebnej teploty má farbu tepelného žiarenia vydávaného čiernym telesom, zahriatým na túto teplotu. Človek svoje vnímanie farieb prispôsobuje svetlu – biely papier vníma ako biely, aj keď je vplyvom osvetlenia zafarbený.

Farebná teplota

Farebná teplota sa meria v kelvinoch (K), nasledujú príklady farebných teplôt rôznych svetelných zdrojov:

1200 K: sviečka
2800 K: žiarovka, slnko pri východe a západe
3000 K: štúdiové osvetlenie
5000 K: zvyčajné denné svetlo, žiarivka
5500 K: fotografické blesky; toto je zvyčajná farebná teplota používaná v profesionálnej fotografii
6000 K: jasné poludňajšie svetlo
7000 K: ľahko zamračená obloha
8000 K: oblačno, hmlisto (mraky zafarbujú svetlo do modra)
10 000 K: silno zamračená obloha alebo len modré nebo bez slnka

Ako je z priloženého obrázku vidieť, čím vyššia teplota svetla tým svetlo obsahuje viac modrej zložky.

V praxi

Iste mnohí aj z vlastnej skúsenosti viete, že teplota svetla (prirodzeného) sa počas dňa mení. Ráno obsahuje viac modrej, počas dňa tej modrej ubúda a večer obsahuje žltú, oranžovú či až červenú. Na toto je naše telo prispôsobené a zmena toho môže rozhádzať náš biorytmus.

Nechcem teraz nabádať či nahovárať od používania LED osvetlenia, chcem povedať to, že najlepšie bude ak daný typ svela využijeme tam, kde nám to neuškodí. Ako už bolo povedané určite nie tam, kde sa zdržiavame pred spánkom alebo určite nepoužijeme žiarovky Cool White.

LED DRL

LED DRL

Veľmi populárne je použitie LED osvetlenia ako denne osvetlenie auta, ktoré je v našich končinách veľmi populárne. Tu môže byť použitie LED s väčšou zložkou modrej farby aj prospešne. „Nedovolí” vodičom zaspať (potlačením tvorby hormónu).

LED pouličné osvetlenie

Pouličné osvetlenie

Taktiež som sa už stretol s použitím LED pouličného osvetlenia. Je to aj u nás vo Finticiach. Určite výhodou je spotrebovaná energia, ktorá bude podstatne menšia a svetlá majú lepší rozptyl. Taktiež môžu prebudiť alebo zabrániť nejakému mikrospánku prechádzajúcim šoférom. No môžu mať aj opačný efekt. Po nejakej večernej prechádzke, možno budete mať problém zaspať. Hlavne, keď tá prechádzka bude trvať dlhší čas. Určite si viem predstaviť, že tento problém by mohli mať babky, ktoré sú vystavené takémuto svetlu počas cesty z večernej omše.

f.lux

Appky

Ale vrátim sa ešte k mobilným zariadeniam. Tie sú asi najviac populárne a môžu na nás asi najviac vplývať. Určite nie jeden z nás si pred spaním v posteli niečo čítal z mobilného zariadenia. A pre vás mam jednu zaujímavú vec. Sú to aplikácie, ktoré počas dňa menia teplotu farby na zariadení a prispôsobujú ju časti dňa. Stačí si len vybrať miesto, kde sa nachádzate a poľa neho vedia správne vybrať teplotu farby plus si ju vy môžete korigovať. Mám pre vás dve aplikácie. f.lux určenú pre Windows, Linux a iPhone/iPad a Twilight určenú pre Android. Ja používam na svojom počítači f.lux. Linux aplikácia je trošku oklieštená oproti windows ale spĺňa účel. Po jej nainštalovaní sa hlavne vo večerných hodinách pripravte na zmenu farieb, ktorá vás určite prekvapí no dá sa korigovať a určite sa dá na ňu časom zvyknúť. A určite vám zariadenie nebude tak ťahať oči!

Rady

Na záver už len spomeniem, skúste sa vyvarovať používaniu žiaroviek hlavne vo večerných hodinách alebo ich umiestneniu v tých častiach bytu/domu, kde sa večer zdržiavate. Obmedzte používanie zariadenia (počítač, tablet, smartphone) alebo použite už spomínané aplikácie.

Zdroje

Wikipedia
CDR
Wikipedia
f.lux
Twilight