Baxley Molly’s Yard

Foto

Ako mladý chlapec som, ktorý vyrastal v bytovke som nikdy nemal túžbu mať psa, hoci som tieto zvieratá mal rád. Bol som stotožnený s názorom, že pes do bytu nepatrí. No teraz sa to zmenilo. Oženil som sa, mam syna a máme už aj dom, v ktorom všetci bývame. Tak nastal čas kúpiť si nejakého „strážcu“.

Výber plemena

Pravdu povediac malých psov aka kabelkáčov alebo ako môj spolužiak z výšky označoval, že sused ma takého veľkého psa, aké veľké hovno môj pes vysere (prepáčte za výraz) som nemusel a už vôbec nie ako „strážcu“! Veľmi sa mi páčilo niečo čierne, čo vyzeralo veľmi inteligentne. Po troške pátrania u ľudí a na internete som zistil, že ide o Bernského Salašnického Psa. Po prečítaní popisu povahy a všetkého ostatného bolo rozhodnuté. Teraz bolo treba presvedčiť aj moju manželku, pretože tá sa veľkých psov bála. Stále omieľala, načo nám treba takého veľkého psa, nám stačí kokeršpaniel alebo niečo podobné, no ja som sa nedal. Dalo mi dosť síl a prehovárania, ale po návšteve jednej našej známej, ktorá vlastni práve berňaka bolo všetko rozhodnute.

Výber psa

Medzičasom som sa len tak prehraboval na internete a skúsil, „po čom idú“ takéto psíky. Ceny na bazoši boli od 50€ po nejakých cca 150€, čo si myslím je ako tak. Potom som sa ešte rozprával s kolegyňou, ktorá sa vyzná do psov a tá mi šteniatka z bazošu od „množiteľov“ neodporúčala. Dôvod je ten, že ide o veľké plemeno, ktoré rýchlo vyrastie a zvykne mať problém s kosťami, s tzv. displaziou. Že ona je jednoznačne za papierového psa, z chovateľskej stanice. Že so zvieraťom je to tiež ako s technikou respektíve so všetkým. Za kvalitu si treba jednoducho zaplatiť. Taktiež nám bol odporučaný pes z chovnej stanice (od známej), lebo mali prvého psa, ktorého im podarovali (nebol z chovnej stanice) a ten mal problém s displaziou, dali kopec peňazí do liečby a nakoniec ho aj tak dali utratiť. A tak som sa nechal ukecať a rozhodol som sa pre psa s papiermi teda s PP.

Výber chovnej stanice

Tak teraz bolo treba vybrať šteňa. Keďže cena šteňaťa nie je malá (pohybuje sa v stovkách eúr) kolegyňa mi odporúčala hľadať neštandardné šteňatá inak povedané PET kvalitu. Teda psov, ktoré nie sú kvalitatívne odporučané na chov na súťaže. Takže som sa vybral na slovenskú klubovú stránku a v tom čase mala na slovensku len jedna chovná stanica bohužiaľ cena ich šteniat bola pre mňa privysoká, chceli za šteňa 1000€, čo som ja nebol ochotný dať. A tak som pokračoval ďalej a čakal. Keďže v tom čase neboli žiadne iné šteňatá, navštívil som českú klubovú stránku, kde sa vrece so šteňatami roztrhlo. Tak som kontaktoval jedného chovateľa za druhým. Bol som prekvapený, že v porovnaní so slovenskými šteňatami, boli tie české lacnejšie. Po čase sa objavili nové šteňatá aj na slovensku ale tie boli znova o niečo drahšie ako v Čechách. Prekvapením bolo aj to, že chovné stanice v Čechách (ktoré som si vybral) boli bližšie alebo približne v tej iste vzdialenosti ako tie slovenské.

Trochu ťažkosti s kúpou mi robil náš pozemok a oplotenie, keďže to ešte nemáme. Keďže s týmto sa už nám veci pohli trochu ma aj upokojila česká chovateľka, ktorá odporúčala aby šteňa po príchode ostalo nejaký ten čas s nami v dome, aby tam s nami bývalo a privyklo si na nových ľudí.

Výber šteňaťa

Nakoniec sme sa rozhodli pre šteniatko z chovateľskej stanice Molly‘s Yard pani Nikolety Zuzulovej. Nič proti tejto pani ani proti ostatným chovateľom ale bol som veľmi zaskočený interview, ktorým som musel prejsť pred kúpou šteňaťa. Ako keby som si adoptoval dieťa alebo horšie. Niekedy mam pocit, že istý ľudia sú háklivejší a správajú sa podstatne lepšie k zvieratám ako k ľuďom. (toľko môj osobný názor). Nakoniec po telefonáte a kopec e-mailoch a odporúčaniach chovateľky sme si vybrali šteňa s menom Baxley. Že je vraj najkľudnejšie a vhodné k malým deťom. Po prečítaní kúpnej zmluvy som sa dozvedel, že spolu so šteniatkom nám pani chovateľka pribalí aj malý balíček granúl, obojok s vôdzkou a cestovnú nepremokavú misku. Ako som už spomenul, vybrali sme si šteniatko s menom Baxley, ktorý je štandardný pes, žiadna PET kvalita a ktorého otcom je Darrius Moravian Hurricane a matkou je Hedda Z Mokrovous. Tu som urobil pre Baxleyho rodokmeň.

Odkazy
Bazos
Klubu švýcarských salašnických psů
Slovenský Klub Švajčiarskych Salašníckych Psov
World Pedigree Datbase