FoggyStop

Ďalšou neprijemnousťou, ktorá sa v zime prejavuje je zahmlievanie skiel, ktoré je spôsobené zvýšenou vlhkosťou. K zahmlievaniu a zamŕzaniu vnútornej strany skla v automobile dochádza v dôsledku zrazenie – kondenzácia vodných pár obsiahnutých vo vzduchu na studenom povrchu skla. Čím nižšia je teplota a čím vyšší je obsah vodnej pary, tým vyššie je riziko vzniku tzv rosného bodu na skle automobilu. Mnohí vodiči poznajú zo skúsenosti, že stačí vlhké oblečenie osádky, trochu snehu na oblečenie a niekedy dokonca len dýchanie osádky na to aby sa okná zahmlila av zime po odstavení automobilu zamrazilo nánosom srieňa. Škrabanie je potom neúčinné z dvoch dôvodov:

  • Kým nie je kúrenie úplne zahriate, okno sa stále zamrazuje a znemožňuje bezpečnú jazdu, alebo jazdu vôbec.
  • Očistená inoväť sa na palubnej doske roztopí a znovu potom vytvára vlhký vzduch v automobile, takže ďalší deň sa za podobných poveternostných podmienok opakuje.

IMG_5504

Najčastejším riešením tohto problému je zapnutie klimatizácie, ktorá tento jav eliminuje vysušovaním vzduchu. No existuje viacero spôsobov ako tento problém riešiť. No a produkt, ktorý som si kúpil sa to snaží riešiť. FoggyStop je inovatívny produkt americkej firmy SIGNUS Technology Corp. zabraňujúci zahmlievaniu a vzniku námrazy na vnútornej strane skla automobilu.

FoggyStop je zariadenie, ktoré zabraňuje zahmlievaniu a zamŕzaniu skiel auta úpravou vlhkosti vzduchu pod rosný bod. Súčasťou je tiež kalorimetrický vlhkomer, ktorý mení farby v závislosti na vlhkosti vzduchu v automobile. Úpravu vlhkosti vzduchu vykonáva pomocou špeciálnej látky s povrchom 90m²/g, takže celkový povrch je viac než 1 milión m². Pomocou tohto povrchu a prúdenie medzi tvarovaným obsahom a kryštálmi dochádza k absorpcia vlhkosti a tiež pachov v automobile. Absorbovaná vlhkosť zostáva vo vnútri a neodparuje sa. Obsah možno jednoducho regenerovať (zbaviť vlhkosti) v mikrovlnnej alebo elektrickej rúre a znova použiť.

IMG_5506IMG_5508

Absorpčný materiál je úplne inertný tzn. že sa z neho neuvoľňujú žiadne látky, naopak mnoho nebezpečných látok pohlcuje. Z toho dôvodu odporúčame každé 3 roky výrobok nahradiť novým. Absorbčná látka bola testovaná skúšobňami. Nemá žiadne negatívne účinky na ľudský organizmus, je vyrobená zo zlúčenín, ktoré sa bežne vyskytujú v prírode, len sú upravené špeciálnym technologickým postupom na zabezpečenie dokonalých hygroskopických vlastností.

Možnosti sú iba na Vás, ideálne je však umiestniť výrobok na opierku vodiča. Môžete však aj na zadné plato, prípadne na madlo dverí. Najlepšie je však umiestniť pohlcovač čo najlepšie k stredu interiéru. Ja to mam vpredu na palubovke, vedľa malého okienka.

Tento produkt používam niekoľko týždňov no aj tak je mi veľmi ťažko zhodnotiť účinnosť tohto produktu. Len veľmi, ťažko môžem povedať, že tento produkt funguje na 100%, to by bolo potrebné odmerať. No podľa môjho zistenia a subjektívneho názoru áno, funguje. Ak ho necháte permanentne v aute, pomôže vám s ranými zarosenými, či zamrznutými oknami (z vnútornej strany). No nepomôže vám, s nárazovým zvlečeným vzduchom, ktorý môže vzniknúť napríklad zvýšením počtu cestujúcich alebo dočasným vypnutím vnútorného okruhu a to preto, lebo produkt nevie takto rýchlo absorbovať vzniknutú vlhkosť.