Kto navrhne náš nový domov

Pozemok ešte nie je oficiálne náš ale práve v rukách držím notárom overená kúpnu zmluvu s návrhom na vklad do katastra, takže nič tomu nebráni a už je len otázkou času, kedy aj katastrálny úrad prepíše vlastníctvo. No ale chcel by som sa ešte trošku vrátiť ku kúpe pozemku.

Sprostredkovateľ
Keďže toto nie je moja prvá skúsenosť s kúpou či predajom nehnuteľnosti môžem ohodnotiť postup realitnej kancelárie pri sprostredkovaní predaja. Zatiaľ mam skúsenosť s realitnou kanceláriu 1. Prešovské, ktoré sprostredkovalo kúpu bytu,  v ktorom teraz bývame a Garant Real, ktorá sprostredkovala kúpu tohto pozemku. Nechcem veľmi posudzovať konkrétne osoby ale asi sa tomu nevyhnem. Keď porovnám spomínané dve realitné kancelárie, tak v ich prístupe je veľmi veľký rozdiel. Na rovinu poviem, s prvou menovanou nemám veľmi dobré skúsenosti. Podľa mňa sa k nám zachovali nefér, keď zvýšili kúpnu cenu po podpise rezervačnej zmluvy.

Postup druhej zmieňovanej realitnej kancelárie bol úplne iný. Maklérka zabezpečovala potrebne informácie, zabezpečila rozdelenie pozemku a keďže vyplávali na povrch problémy s inžinierskymi sieťami, zabezpečila s predávajúcim aj ďalšie potrebné info. Veľmi kladne hodnotím prítomnosť kompetentného človeka, ktorý s nami prešiel zmluvu bod po bode.

Náš sen
Prešli sme si viacero katalógov rodinných domov, no nič nebolo na 100% čo by sa nám páčilo. Viem, že projekty katalógových domov sú lacnejšie než to čo vám môže ponúknuť architekt no aj tak sú tam skryté poplatky ako napríklad to, že projekt neobsahuje projekty prípojok či žumpy a podobne. No a kto vie koľko si zapýtajú za prerobenie projektu a preto sme sa rozhodli, že náš domček si urobíme presne podľa našich predstav úplne od základov.

Náš vysnívaný domček by mal mať úžitkovú plochu približne 120 m² a chceme aby to bol drevodom. A drevodom v skutku, nie to čo väčšina ľudí považuje za drevodom, teda dom s dreveným skeletom, ale komplet drevený dom, zrub s takzvaného tatranského profilu, no nie z guľatiny. Dom by mal mať 4 obytné miestnosti + kuchyňa, špájz, technická miestnosť (kotolnička), kúpelňa, s vaňou a sprchovacím kútom, 2x WC a krb. A takto vyzerá naša približná predstava…

Tvorca sna
Ale prejdime k tomu čomu by som chcel venovať tento príspevok a to k výberu projektanta, ktorý bude navrhovať náš domček. Prvého, ktorého som navštívil bol pán Katuščák z AAK – Architektonický Ateliér, no bohužiaľ  bol aj posledný ktorý poslal cenovú ponuku, po viac než dvoch mesiacoch.

Medzitým som sa zaregistroval aj na portáli Modrá Strecha. Urobil som to veľmi nerád pretože tento portal beriem ako babskú diskusiu. Ale povedal som si, “človek nikdy neviem na čo tam natrafí” a ozvali sa mi dvaja ľudia, respektíve traja lebo v jednom prípade išlo o dvojicu.

Prvý, kto sa mi ozval bol Matej Babuliak spolu s priateľkou Evou Kravcovou, ďalším architekt ktorý má oslovil bol Marek Opavský. Potom som si ešte spomenul na kamaráta Marcela Nováka, ktorý robí tiež takúto prácu a poprosil ho o cenovú ponuku.

Keď to všetko postupne zhrniem dostanem sa k takému to záveru.

  1. Babuliak & Kravcová -> 1595€
  2. Opavský -> ~2500€
  3. Katuščák -> 2550€
  4. Novák -> ~2500€

Aby som nezabudol ide o takzvané jednostupňové projekty, teda o projekt pre stavebné povolenie a realizačný projekt. A čo všetko zahŕňajú projekty? Architektonickú štúdiu a projekt, projekty prípojok (elektrika, voda, plyn), projekty rozvodov v dome (voda, elektrina, plyn, kúrenie) a projekt žumpy. K tomu ešte treba u nás na prešovskom stavebnom úrade statický posudok a protipožiarnu ochranu.

Ponuky
Babuliak & Kravcova
Opavsky
Katuščák