Naše prvé auto

Tak konečne som sa rozhodol a urobil som krok vpred pre kúpu osobného motorového vozidla. Prvým mojím osobným favoritom bola Škoda Octavia II Combi. Je to auto veľmi dobré auto, čo sa týka jazdných vlastnosti ale aj čo do veľkosti. No bohužiaľ cena nebola príliš priaznivá. Octavie si cenu držia príliš vysoko.

Výber auta
Postupom času som si prezrel rôzne autobazáre a štatistiky a zameral som sa na značku Ford a ich modelovú radu Focus. Po prečítaní rôznych článkov a testov si toto auto u mňa nabralo na obľube. Prečo? Nuž kvôli cene lebo v porovnaní so spomínanou škodovkou som za rovnakú cenu mohol mať o veľa vyššiu výbavu a hlavne kvôli jeho veľmi ospevovanému podvozku.

Ďalej kvôli dvom rebríčkom a to štatistiky kradnutých aut na slovensku, v roku značka Ford bola na 8. mieste v kradnutých aut a spomínaná Octavia je najkradnutejším autom. Čo sa týka roku 2011 značka Ford ani nieje zobrazená pretože nie je prvej desiatke kradnutých značiek na slovensku.

Štatistiky kradnutých aut na slovensku pre rok 2010 a 2011

 

Ford C-Max 1.8 TDCi Ghia

Moje prvé rozhodnutie bolo isť do dízlu. Prečo? Prvom rade preto lebo nafta je lacnejšia (síce aj keď len o málo) a preto, že spotreba je nižšia. Možno mnohý povedia, že obstarávacia cena naftového motora, respektíve auta s naftovým motorom je o mnoho vyššia. Áno to je ale to platí len pre nové auto ale pri jazdených autách je rovnaká alebo možno nižšia. Po prechádzaní svetom internetu, som sa dostal k výroku: To čo sa ušetrí na nafte pri dízlovom motora sa investuje do oprav dízlového motora. S tým súhlasím, ale len tak napoli. Pýtate sa prečo? Lebo to sa môže aj nemusí stať. A ďalším dôvodom bol fakt, že ponuka jazdených aut s benzínovým motorom bola skoro nulová.

Takže, keď už som bol rozhodnutý pre druh motora bolo treba si vybrať jeho objem. Ford v modeloch Focus a C-Max ponuka 3 objemy motorov. A to 1.6, 1.8 a 2.0 kde pri objeme 1.6 ponuka dve rôzne výkony a to 66 kW a 80 kW, kde pri tom silnejšom motore je auto dodávané aj s filtrom pevných častíc (DPF).

Ten slabší motor 1.6 bol automatický vylúčený a rozmýšľal som nad 80 kW motorom. Ale keďže ten mal DPF, po odporúčaní som sa rozhodol pre 1.8 litrový objem z dielne Fordu.

Ford C-Max 1.8 TDCi Ghia

Výber výbavy

No a tu nastal problém. Tento motor nie je taký dostupný ako jeho o niečo slabší brat. Ťažko povedať prečo. Či preto, že sa menej predáva alebo, preto že je dobrý a ľudia si ho držia, teda nepredávajú. No a problém bol zohnať tento motor spolu s výbavou, ktorú som požadoval a to bolo:

  • ABS
  • ESP
  • Klimatizácia (automatická)
  • Elektrické okná (4x)
  • Tempomat

To všetko malo byť dostupné do 9000€ a auto by malo mať najazdené maximálne 150 000 KM.

Po zadaní týchto parametrov, mi najväčší slovenský portál autobazar.eu vyhodil asi 15 výsledkov, kde boli asi len 2 combi modely a preto som sa rozhodol pre model C-Max.

Určite mi viacerí dáte za pravdu, že slovenským národným športom je pri tomto biznise takzvané stáčanie kilometrov. Bohužiaľ doteraz nie je tento skutok označený ako trestný čin, tak veľa toho nenarobíte ale snažil som sa tomu predísť ale bral som do úvahy fakt, že plošne každé ponúkané auto v autobazári ma stočené kilometre.

Jedným spôsobom ako odhaliť stočené kilometre je servisná knižka. No časom sa ku mne dostala informácia, že aj tú si vedia predajcovia sfalšovať. Ďalším overením stočených kilometrov je elektronická servisná knižka. Na webovej stránke Ford zóna si môžete zistiť detaily o vašom aute na základe VIN čísla daného auta. Pri tomto výpise môžete nájsť aj kilometre pri ktorých bolo servisované auto. Ale ako píšem, môžete. U mňa to platilo tak že 1/4 aut tam mala zaznačené kilometre. Ostatne len dátum predaja. Keď už nič tak aspoň ste si mohli overiť skutočnú výbavu daného auta.

Tak sa mi po dlhom hľadaní a rozmýšľaní podarilo nájsť požadované auto. Bolo to v Banskej Bystrici v autobazári Damix Trade.